DTM 2020: Više snage uz moćniji “push to pass”

Po dobijanju saglasnosti proizvođača aktivnih u šampionatu, DTM će u predstojećoj sezoni dopustiti liberalniju upotrebu DRS i “push to pass” (P2P) pomagala pri prestizanjima, saznaje portal Motorsport.com.

U nemačkoj premijum turing seriji DRS postoji od 2013, kao sistem koji promenom nagiba zadnjeg krila smanjuje otpor vazduha, povećava maksimalnu brzinu i olakšava preticanja.

Tom sredstvu za “poboljšanje predstave” od prošle sezone je pridodat i P2P. On je tokom 2019. donosio povećanje snage od 30 KS, mogao se koristiti do 12 puta u trci, u pojedinačnim intervalima od po pet sekundi.

Kapacitet ove opcije će u 2020. biti dupliran, P2P će nuditi 60 KS i vozači će moći da ga upotrebe 24 puta, što efektivno znači višak snage tokom 2 minuta u trci.

Takođe, liberalnija su i pravila koja se tiču DRS aktivacije. Trkači više neće morati da budu u intervalu manjem od 3 sekunde u odnosu na automobil koji slede da bi upotrebili DRS.

Dodatno, broj aktivacija biće određivan od piste do piste, umesto da, kao dosad, bude ograničen na 12 krugova u svakoj trci, bez obzira na to gde se vozi.

Navedeni potezi treba da olakšaju preticanja na stazama na kojima je to tradicionalno i notorno teško, kakva je na primer Brends Heč, a da “ne remete trkanje na autodromima gde prestizanja nisu problem”.

Nove P2P i DRS koncepcije isprobane su na decembarskom testu mladih vozača na Heresu, a biće upotrebljene i na zvaničnom predsezonskom martovskom testu u Monci. Ostavljena je i mogućnost dodatne modifikacije opisanih principa i pravila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 16 =