DTM na Lauzicringu: Trodnevna generalna proba pred Moncu

(Photo by Hoch Zwei)

Danas je na Lauzicringu počeo drugi i poslednji zvanični predsezonski DTM test.

On traje tri dana, od utorka do četvrtka, a vreme na raspolaganju podeljeno je u šest sesija, tri prepodnevne i tri popodnevne.

Ferari tim AF korse prvi put učestvuje sa svom trojicom vozača koje mu je poverio Red bul, što znači da će se Nik Kasidi premijerno naći u ulozi DTM pilota.

Novozelanđanin će u sezoni startovati na onim trkama na kojima zbog F1 obaveza ne bude timskog kolege Aleksa Albona. Njih dvojica će se smenjivati u kokpitu Alfa tauri “ferarija 488 GT3 evo”, dok će Lijam Loson sam voziti kompletnu sezonu u “ferariju” u klasičnih Red bul boja.

“DTM je fantastičan šampionat i radujem se što se nalazim među tim velikim vozačkim i sjajnim proizvođačkim imenima”, kazao je 19-godišnji Loson, koji takođe dolazi s Novog Zelanda, a Lauzicring poznaje iz svojih dana u Formuli 4.

Foto: Juergen Tap / Hoch Zwei

As Abt Audija Majk Rokenfeler za sobom ima 14 DTM sezona i titulu iz 2013. On ističe da mu za novi DTM baziran na GT3 platformi “definitivno treba još krugova” i dodaje: “Uzbudljivo je, naročito zbog promena tehničkih pravila. Ubeđen sam da će ovo biti sjajna sezona za DTM.”

Dvostruki prvak serije i BMW as Marko Vitman deli to mišljenje: “Zbog različitih koncepata automobila biće različitih favorita na različitim stazama. Posledično, prognoze postaju još teže. U novom sam timu, auto je drugačiji, prvo moramo da pronađemo limite.“

Vitman se u tom smislu ozbiljno potrudio na prvom zvaničnom testu na Hokenhajmringu početkom aprila. Tada je bio najvredniji od svih, sa 246 pređenih krugova.

Vensan Abril je iskusan GT trkač, ali je u DTM svetu nepoznat. Otud je na prvom testu na Hokenhajmringu privukao nemalu pažnju kada se sa “mercedesom-AMG” Tima HRT nalazio pri vrhu klasifikacije:

“Naravno, vozio sam mnogo GT3 šampionata, ali će DTM biti vrhunac. Kao klinac sam gledao DTM trke na televiziji i divio sam se tome koliko je trkanje blisko”, kazao je Monegašanin.

Abril ove godine prvi put od 2012. neće morati da deli kokpit s drugim vozačem i to komentariše: “Biće zanimljivo. Prvi put ne moram da pravim bilo kakve kompromise i mogu u potpunosti da se usredsredim na sebe.”

Foto: Juergen Tap (Hoch Zwei)

Njegov Mercedes kolega Lukas Auer bio je najbrži na dvodnevnoj probi u Hokenhajmu. Osvajač pet DTM trka kazao je: “Reč ‘test’ govori sve. Sa svakog aspekta postoji prostor za poboljšanje, otud su test dani meni ekstremno značajni. Moj tim čine potpuni profesionalci s ogromnim iskustvom u GT trkanju, dok ja tome mogu da dodam svoje DTM iskustvo. Interakcija među nama je veoma dobra i zato sam uveren u uspeh te kombinacije.”

Sofija Flerš dolazi na Lauzicring neposredno posle prve trke WEC sezone na Spa Frankoršampu. Prva žena u DTM redovima od 2012. tek treba da isproba Abtov trkački “audi R8 LMS”, budući da je u Hokenhajmu pilotirala test vozilom.

“Ako novi “R8″ bude išao dobro, on će postati moja velika ljubav”, izjavila je 20-godišnjakinja, koja je s prvog testa ponela sledeće pouke: “U poređenju s Formulom 3, moram da ukrotim svoju agresivnost na gasu i volanu. Takođe su mi još neobični sistemi za pomoć vozaču, kao što su ABS i kontrola proklizavanja pogonskih točkova.”

Juergen Tap / Hoch Zwei

Na 4,57 kilometara dugačkom Lauzicringu, Timo Glok će prvi put voziti “BMW M6” sa Šefler-Paravan spejs drajv sistemom, koji ukida mehaničku vezu između volana i upravljačkog sistema. Ovaj ‘elektronski volan’ takođe će biti ugrađen i u Mercedes dvostrukog DTM prvaka Garija Pafeta.

Glok i Vitman će testirati samo utorak i sredu, jer njihovi BMW timovi za vikend imaju trkačke obaveze na Nirburgringu. Isto važi i za Garija Pafeta i Nika Milera, koji imaju dužnosti na vikendu Formule E u Monaku, Englez je u toj seriji Mercedesov rezervista, a Švajcarac Penskeov takmičar.

Glokov timski kolega Šeldon van der Linde uopšte neće biti u akciji u Lauzicu, kao ni Belgijanac Esteban Mut, čiji se tim T3 motorsport prijavio za DTM tek pre nekoliko dana. Njihov “lamborgini hurakan” još nije spreman i to će biti krupan problem za postavu iz Drezdena, koji može da se odrazi na celu njenu sezonu.

DTM vozače i timove na stazi južno od Kotbusa čekaju i neke “opšte dužnosti”. Pre svega, radi se o daljem upoznavanju s novim Mišlen pneumaticima, ali i o prikupljanju podataka za sezonski Balans performansi, koji treba da uravnoteži snage konceptualno različitih automobila šest brendova, Audija, BMW-a, Mercedesa, Ferarija, Lamborginija i Meklarena. Stoga se kaže da na ovom testu niko ne želi da bude najbrži, ali takođe je istina i da niko ne želi da zauzme mesto na začelju.

Posle Lauzicringa, DTM će početi da odbrojava dane do junskog početka takmičarske sezone u Monci.