DTM na Lauzicringu vozi petstotu trku od osnivanja serije!

Copyright: HOCH ZWEI

U nedeljnom sprintu na DTM rundi na Lauzicringu popularna nemačka turing serija proslaviće svoj petstoti start i potvrdiće se kao jedan od najdugovečnijih automobilističkih šampionata.

Pokrenut 1984. kao Nemačko prvenstvo produkcijskih automobila (DPM), DTM je dosad izvezao 498 trka tokom 342 takmičarska vikenda.

Runda na Lauzicringu na programu je od 23. do 25. avgusta i slediće uobičajeni raspored: jedna trka u subotu, druga u nedelju (oba starta u 13:30), s tim što će nedeljna Dolazeći biti istorijska petstota.

Domaćin ovog jubileja je Lauzicring, već 20 godina redovan na kalendaru. Najistočnija trkačka pista u Nemačkoj domaćin je DTM takmičenja od 2000. godine i tu su dosad izvezene 23 trke.

Tokom 35 proteklih godina, DTM je postao globalno prepoznatljiv brend. Svoju prvu trku je vozio 11. marta 1984. na Zolderu, kada je pobedu upisao Harald Gros. Šampionat se proširio na Evropu, u ITC vreme i na Aziju i nakratko na Južnu Ameriku.

Velika azijska avantura tek sledi: krajem novembra ove godine Fudži spidvej biće domaćin “trke snova”, sa zajedničkim učešćem DTM i Super GT automobila, skrojenih po pravilima Klase 1.

Šampion inauguralne sezone bio je BMW vozač Folker Štricek, koji je do titule stigao bez ijedne osvojene trke.

Photo: BMW AG – BMW Group Archiv

Petostruki prvak Bernd Šnajder rekorder je po broju vozačkih naslova. Na toj večnoj listi sledi ga Klaus Ludvig, sa tri titule.

Njih dvojica su osvojili i najviše trka (Šnajder 43, Ludvig 37), bodova (Ludvig 1,823.5, Šnajder 1,808.5) i zabeležili najviše startova (Šnajder 236, Ludvig 219).

Tokom velikog dela svojih karijera, obojica su se takmičili za Mercedes Benc, sa 195 pobeda najuspešniju marku u DTM istorji. Audi je osvojio 108 trka, BMW 87.

U protekle tri i po decenije ukupno se 11 dama takmičilo za volanima DTM automobila. Najuspešnija među njima bila je Elen Lor sa 144 starta i pobedom na Hokenhajmringu 1992.

U vozače kojima je DTM poslužio i kao odskočna daska za F1 karijeru spadaju Đankarlo Fizikela, Aleksander Vurc, Jan Magnusen, Pol di Resta, Kristijan Albers i Esteban Okon.

Dario Frankiti je išao drugim putem: posle DTM angažmana, prešao je Atlantik i postao zvezda američkih formula, kao četvorostruki Indikar prvak i trostruki osvajač Indija 500.

Posle šampionskih F1 karijera, u DTM su došli Mika Hakinen i Keke Rozberg.

U kategoriji su se okušali i osvajači F1 trka Dejvid Kultard, Ralf Šumaher, Hajnc Harald Frencen, Alesandro Nanini i Žan Alezi, ali i “Gospodin Le Man”, Tom Kristensen, devetostruki pobednik 24 sata Le Mana, u DTM-u aktivan od 2004. do 2009.

Impresivna je lista gostujućih učesnika DTM trka. U devedesetim, među njima su između ostalih bili Mihael Šumaher, Huan Pablo Montoja i Kristijan Fitipaldi. Prošle i ove sezone jednokratne nastupe upisali su Alesandro Zanardi, šestostruki WRC šampion Sebastijan Ožije i MotoGP superstar Andrea Doviciozo.

Čak je i DTM direktor Gerhard Berger vozio u seriji kojom od 2017. rukovodi. Na trci u Zolderu 1985. Austrijanac je stigao na cilj sedmi u “BMW-u 635 CSi” ekipe Šnicer.

U DTM-u su se trkali reli asovi Valter Rerl i Marku Alen, četvorostruki pobednik Le Mana Janik Dalmas i skijaš Franc Klamer.

Od svog početka 1984, DTM je organizovao trke na 38 različitih staza. Najčešće se vozilo na Hokenhajmringu (93 trke), Nirburgringu (80) i Norisringu (46). Kada prođe trkački vikend na Lauzicringu, staza u pokrajini Brandenburg popeće se na četvrto mesto večne liste kao domaćin 25 trka.

U dosadašnjih 498 trka uračunato je i svih 36 voženih u ITC epohi 1995. i 1996. godine, u vreme kada je šampionatom rukovodila FIA, i kada se on zvao Internacionalna serija turing automobila i Internacionalni šampionat turing automobila.

U zbiru su i 10 trka ITR Zlatnog kupa (1991, 1993, 1994), pozivna DTM trka u Šangaju 2004, kao i tri trke u Salcburgu (1988) i Berlinu (1995) koje su bile započete, ali su prekinute bez uspostavljene klasifikacije.

U zbir nisu uračunate zbog jake kiše otkazane trke na Lauzicringu 2000. godine, kao ni ceremonijalni nastupi na Olimpijskom stadionu u Minhenu 2011. i 2012.

“Petsto trka, to je impresivan kamen međaš u uspešnoj priči kakva je DTM”, ocenio je Gerhard Berger. “Kao predsednik organizacije, čini me naročito ponosnim što ćemo tu posebnu priliku proslaviti na Lauzicringu. U 35 godina DTM se razvio u jednu od najpopularnijih i najspektakularnijih trkačkih serija, takođe i zahvaljujući vrlo dobrom radu mojih prethodnika u organizaciji, kao i obilnoj podršci proizvođača. Posebnu zahvalnost dugujemo osnivaču Hansu Verneru Aufrehtu, uložio je godine bezrezervne posvećnosti i truda za dobrobit serije.”

“Svakako, bilo je i uspona i padova, ali je navijačka baza u ogromnoj meri ostala verna. Njihove strast i lojalnost za nas predstavljaju obavezu i podstrek da nastavimo da razvijamo DTM u budućnosti i da se postaramo da svi zajedno još dugo nastavimo da doprinosimo toj uspešnoj priči.”

Pozdravnu poruku imao je i petostruki prvak Bernd Šnajder: Mislim da je sjajno što se došlo do 500 trka. U godinama kada sam se ja trkao, često se govorilo da će svaka od njih biti i poslednja za DTM. Otud sam još zadovoljniji što serija slavi petstotu trku i što je u boljoj poziciji nego ikada.”

“Danas uživam u gledanju trka i istinski sam ponosan na svoj doprinos DTM istoriji, pogotovu sada, kada je od toga prošlo neko vreme. Poslednji put sam bio uključen pre 11 godina i iznenađen sam koliko sam šampionatu bio posvećen i koliko sam u njemu postigao. Često sednem sa svojom ćerkicom i gledamo stare trke. Oboje imamo suze u očima – ona je žalosna što se više ne trkam, a preda mnom svi ti divni stari trenuci ponovo ožive.”

Trostruki prvak Klaus Ludvig važio je za DTM suverena pre nego što je Šnajder ispisao nove rekorde u seriji. I “Kralj Klaus” se predao sećanjima: Iskreno, meni prvo pada na pamet Hans Verner Aufreht. On je otac DTM-a i tokom godina je nekoliko puta spasavao seriju. Posle ITC kolapsa krajem 1996, Aufreht je 2000. godine ponovo pokrenuo DTM. U ono vreme aktivirao je i mene i pitao me da li bih podržao vaskrsnuće serije da bismo zadovoljili publiku. Bilo mi je 50 godina, a završio sam kao treći u šampionatu, to ne treba uzimati zdravo za gotovo.”

“Otad je prošlo 18 DTM godina, bilo je sjajnih trka i mnogo gledalaca. Ako uopšte postoji čovek koji je sinonim za DTM, za mene je to Aufreht. Osvrt na moj DTM period donosi mi mnogo radosti i određeni osećaj ponosa. Upoznao sam mnogo sjajnih ljudi i omogućeno mi je da s njima radim. Sve u svemu, ti dani su prošli prebrzo, setno je zaključio legendarni automobilista iz Bona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + nine =