DTM premijera Aston Martina: Prvi bodovi, prvi krugovi u vođstvu

Copy: R-Motorsport

Aston Martin je izvezao debitantski DTM vikend u režiji švajcarskog R-Motorsporta i postigao je rezultate kojima može da se pohvali, iako nije bio pošteđen tehničkih problema.

Samo 62 dana pošto je “vantidž DTM” debitovao na prvim testovima na Heresu, automobil u čijem projektovanju, razvoju i servisiranju učestvuje trofejna ekipa HWA, doneo je svojim pilotima prve bodove u premijum turing seriji već na subotnjem kišnom sprintu.

Dan kasnije, zahvaljujući Polu di Resti i odabranoj drugačijoj strategiji, u nedeljnoj po suvom voženoj trci “aston” #3 upisao je i prve krugove u vođstvu. Čim je “audi” Loika Divala sleteo s piste na Motodromu, Škot je osetio priliku i u 7. krugu je otišao u boks. Ovaj taktički potez omogućio mu je da se popne u plasmanu i da preuzme vođstvo u 24. krugu.

Nedugo zatim, DTM šampion 2010. ponovo je menjao gume, što mu je omogućilo dobar napadački tempo u završnici trke i dopustilo mu da kraj karirane zastave prođe sedmi, samo 3 desetinke iza Tima Gloka u “BMW-u”. Pol je u odnosu na 15. startno mesto napredovao osam pozicija i upisao osamstoti bod u svojoj DTM karijeri.

“Da mi je neko pre trke ponudio da budem sedmi, odmah bih to prihvatio. Bio je to prvi pravi ispit našeg paketa i jasno je da kao tim moramo još mnogo da radimo, ali možemo da budemo ponosni na sedmo mesto u nedelju i top 3 rezultat na subotnjim kvalifikacijama. Taktički smo radili dobro, sad moramo sve dobro da analiziramo i posle ovoga možemo samo da napredujemo”, ispričao je Di Resta, koji se po subotnjoj kiši kvalifikovao kao treći i već tada upisao prvi poen za novi brend i tim.

Dan ranije, Di Resta je u početku vozio u zoni poena, dok ga problem s kočnicama u 17. krugu nije izbacio iz trke.

Džejk Denis je i subotnju i nedeljnu vožnju završio kao jedanaesti. U prvom sprintu, bio je na putu ka bodovima, ali ga je hendikepirao problem s kvačilom tokom servisa u boksu, koji je odneo desetak sekundi. U nedelju je zahvaljujući predugačkom pit-stopu opet stigao na cilj jedanaesti, samo desetinku iza poslednjeg osvajača poena.

“Pred kraj sam se suočio s ogromnom degradacijom guma, jer sam preforsirao posle izlaska iz boksa. Pokušavao sam da se dočepam osmog mesta, ali je realno to bilo isuviše optimistično. Na kraju sam platio cenu i izgubio dve pozicije u poslednjem krugu. To je pomalo razočaravajuće, ali pokušao sam previše i suočio sam se s posledicama. Svejedno, bili smo konkurentni i to je veoma dobro”, ispričao je engleski vozač “astona” #76.

Ferdinand Habzburg je u subotu upisao prvo odustajanje u DTM sezoni i u trci je potrajao svega dva kruga. U nedelju je kompletirao svoju prvu trku, izvezao je svih 37 krugova i dospeo je do 13 mesta. Austrijanac je ocenio da je ostalo još mnogo prostora za poboljšanja, a da mu je obilje kilometara bilo i najpotrebnije kao početniku.

Danijel Hunkadelja je u subotu upisao prva dva trkačka boda za Aston Martin DTM operaciju zahvaljujući devetom mestu na cilju. On je odustao malo pre završetka nedeljne trke, ali vikend svejedno smatra dobrim s timskog aspekta.

“To je bio moj prvi problem sa pouzdanošću automobila. Moraćemo još jednom da prođemo kroz spisak zaduženja i učinimo sve što se može da bismo u budućnosti rešili dečje bolesti ovog tipa. Ipak, ohrabruje to što posle zimskih testova nastavljamo da se poboljšavamo i time možemo biti veoma zadovoljni”, rekao je Španac

Direktor R-Motorsporta dr Florijan Kamelger posebno je ponosan na Di Restine krugove na čelu kolone: “Ti prvi kilometri u vođstvu predstavljaju posebno postignuće i dirljiv trenutak za naš tim i za Aston Martin. Naš DTM debi bio je dobar i sada znamo da smo konkurentni, što se videlo po preticanjima koje su izvodili Pol, Džejk i Dani. Sjajno smo odabrali trenutak da Di Restu pozovemo na zamenu guma, upravo pred izlazak sigurnosnog vozila. Isplatili su se njegovo iskustvo i trkačka intuicija. Pred kraj je postalo neizbežno da ga ponovo pozovemo u boks kako bi na svežim gumama imao dobar tempo u završnici. Mesta 7 i 11 i više su nego što smo očekivali. I Ferdinandove performanse zaslužuju poštovanje, a Dani nažalost nije mogao da završi trku zbog tehničkog problema. Ponosan sam na ovo što smo postigli sa “aston martin vantidžom DTM”, koji smo pripremili za rekordno kratko vreme.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + six =