Ekipa iz Porše superkupa zainteresovana da postane BMW klijent u DTM-u

Učesnik Porše superkupa, švajcarski tim Fah auto teh (Fach Auto Tech) pregovara s BMW-om kako bi postao klijent bavarskog proizvođača u DTM šampionatu 2020.

Fah auto Teh je sa Novozelanđaninom Erlom Bamberom osvojio naslov u Porše superkupu 2014, a u tekućoj sezoni je treći u timskom poretku.

Njihov DTM plan za 2020. predviđa nastup sa dva BMW automobila. Njih bi vozili piloti koji će morati i finansijski da pomognu ovu kampanju, za koju se procenjuje da bi koštala od dva do četiri miliona evra.

Kako saznaje Motorsport.com, nemačka ekipa Motopark, ranije takođe pominjana kao interesent za status BMW DTM klijenta, muči se da sastavi budžet koji bi joj omogućio da se trka u nemačkoj premijum turing seriji.

“Već dugo pregovaramo s BMW-om i rekli su nam – ako bude klijentske ekipe, vi ćete biti s nama”, rekao je šef Fah auto tima Aleks Fah. “Čekamo na zeleno svetlo BMW-a. Još nemamo definitivnu potvrdu hoće li BMW zaista praviti klijentski tim.”

“Finansijski paket je već obezbeđen i pokrili bi ga sponzori i prilozi vozača. Poveli bismo naše postojeće sponzore iz Porše superkupa u DTM, ali još pregovaramo i sa drugim sponzorima kako bi naša pozicija bila još bolja.”

Na poslednjoj DTM rundi sezone u Hokenhajmu, šef BMW motorsporta Jens Markvart istakao je da su Bavarci spremni da podrže klijentsku postavu, ali ne i da je organizuju, niti da je finansijski podupru.

Kući iz Minhena trenutno je prioritet detaljna analiza nedavno završene razočaravajuće DTM sezone, kojom je potpuno dominirao Audi, osvojivši trostruku krunu – vozačku, proizvođačku i timsku titulu.

Za BMW su u igri različite opcije, među kojima je i dodatak dva klijentska automobila na postojećih šest fabričkih. Pominjana je i mogućnost smanjenja fabričke operacije na četiri “M4 DTM”, u kom slučaju bi preostala dva automobila postala privatnička, ali bi se to rešenje već manje dopalo organizatoru serije.

“Odluka o klijentskom timu nije BMW odluka”, dodao je Markvart. “To je paket koji mora da bude kompletno dobar, uključujući i partnera, a na njega mogu da utičem samo do određene mere. Moj je prioritet da obezbedim šest fabričkih automobila na startu 2020.”

“Što se tiče klijentskih automobila, radimo s nekolicinom zainteresovanih ljudi, ali mislim da je s našeg gledišta trenutno glavni fokus na sopstvenim performansama. Neke analize smo već započeli, ali po zatvaranju sezone ćemo im se još dublje posvetiti.”

Fah auto teh već je bio zainteresovan da uđe u DTM 2019. kao BMW klijent – baš kao i Motopark – ali se ta namera nije ostvarila zbog kratkih vremenskih rokova za uspostavljanje celog programa.

Ekipa trenutno ima deset stalno zaposlenih i još šest saradnika po ugovoru, što znači da će morati da ojača personal da bi vozila i DTM i Porše superkup.

“Iznenadilo nas je koliko su kompleksni DTM automobili,” primetio je Fah. “Sve pažljivo morate da prokontrolišete posle svake sesije.”

“Ako imate nešto drugačiji budžet, pokušavate da na stvari gledate drugačije i da ih izvodite drugačije. Nadamo se da ćemo u DTM uneti neke nove ideje. Drugo je pitanje hoće li to funkcionisati.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 3 =