Ferdinand Zvonimir fon Habzburg vozi deveti DTM “audi”

Austrijski automobilista Ferdinand Zvonimir fon Habzburg voziće deveti “audi RS 5 DTM” u predstojećoj sezoni nemačke premijum turing serije, koja će sada imati 16 učesnika.

U pitanju je bivši test automobil kuće iz Ingolštata, prilagođen trkačkim potrebama.

Audi je na inicijativu DTM šefa Gerharda Bergera proširio program na devet automobila kako bi produžio startnu rešetku pogođenu odstupanjem R-Motorsport Aston Martina.

S operativne strane, Habzburgov “RS 5 DTM” biće poveren belgijskom timu WRT, koji akcenat stavlja na mlade snage i za sezonu je već prijavio Eda Džonsa i Fabija Šerera. Računajući i 22-godišnjeg Habzburga, prosečna starost ove tročlane postave iznosi 22 godine i 4 meseca.

Austrijanac je 2019. debitovao u DTM-u kao pilot jednog od četiri “aston martin vantidža” i završio je kao osamnaesti u generalnom, poslednji od celosezonskih vozača. U 2017. i 2018. trkao se u F3 evropskom šampionatu, a u biografiji ima i sezone u Euroformuli i Formuli Reno.

WRT kao klijentski tim Audija u svojim redovima ima trojicu bivših pilota jednoseda: Džons se trkao u Indikaru, a Šerer u Formuli 3.

Habzburg će za volanom “audija” debitovati na DTM kolektivnom predsezonskom testu premeštenom na Hokenhajmring, koji će se od 16. do 19. marta odvijati bez prisustva javnsoti.

“Kažu da ostvaren san nikad nije onako dobar kao što ste zamišljali, ali DTM me definitivno nije razočarao”, kazao je izdanak nekada vladajuće austrijske dinastije. “Osećam da sam prošle godine obavio dobar posao i da sam dobro završio sezonu, pa sam bio rešen da se vratim i nastavim započeto.”

“Audi RS 5 DTM” bio je ozbiljno impresivan i jedva čekam da ga vozim. Iza mene je prestižan i poštovan tim WRT, to mi pruža uverenje da bi ova sezona mogla da mi bude najbolja dosad.”

Habzburg je još 2019. trebalo da se trka za WRT, ali je u poslednji čas iskoristio priliku kod R-Motorsport Aston Martina, što je slučaj završen vansudskom nagodbom.

Putevi vozača i tima ponovo su se spojili, što je pozdravio šef ekipe Vensan Vos: “Drago nam je što dodajemo treći auto u našu postavu. Kad se ova prilika ukazala, odmah smo je ugrabili. Ferdinanda sam prvi put primetio u Makauu 2017, tada je izvezao izvanrednu trku i brio se za pobedu do poslednje krivine.”

“Impresionirao me je i u skoroj prošlosti smo imali kontakte. Talentovan je, brz i bistar vozač i mnogo mi se dopada njegov pristup trkanju. Siguran sam da će biti vredan dodatak našem timu, između ostalog i zato što za sobom ima punu godinu DTM iskustva.”

“U njemu, Edu i Fabiju imamo trio mladih lavova koji se savršeno uklapaju u ambicije WRT tima”, završio je Vos.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =