Fitipaldi testira klijentski WRT “audi RS 5 DTM turbo”, moguć celosezonski angažman

© 2019 Rich Energy Haas F1 Team

Pjetro Fitipaldi, unuk legendarnog F1 i Indikar šampiona Emersona voziće “audi RS 5 DTM” klijentske ekipe WRT tokom dva od četiri dana zvaničnog predsezonskog DTM testa.

Izlazak 22-godišnjeg Brazilca na pistu Lauzicring u svojstvu test pilota mogao bi da bude uvod u njegov celosezonski angažman u postavi belgijskog tima.

WRT je dosad pronašao jednog vozača za svoj klijentski DTM program, to je 21-godišnji Južnoafrikanac Džonatan Aberdin. Zamisao je da se ekipa u nemačkoj premijum turing seriji pojavi s parom automobila i pilota, i to od početka sezone na Hokenhajmringu, 4-5. maja.

Direktor tima Vensan Vos nastoji da Fitipaldi i Aberdin čine WRT DTM trkački tandem u 2019, ali konačni dogovor još nije sklopljen.

“Pjetro će biti u našem automobilu na testu i radimo kao da će biti u njemu i tokom cele sezone, ali još ne možemo da kažemo da je to potvrđeno”, rekao je Vos za Motorsport.com. “On je vrlo dobar dečko i drago mi je što će voziti jedan od naših automobila.”

Vos je objasnio da je veza s Fitipaldijem uspostavljena “preko Audi porodice” i da je Alan Mekniš, bivši pilot marke iz Ingolštata, danas direktor Audi Formula E tima u tome bio “od velike pomoći.”

Fitipaldi je trkačku karijeru počeo u jednoj od regionalnih Naskar serija, a od 2013. se bavio jednosedima. Prošao je put od Formule 4, preko F3 i Formule Reno, do Indikar takmičara i role test vozača u timu Has F1.

WRT na predsezonskom testu sme da vozi samo jedan od svoja dva “audija RS5”, pa će već angažovani Aberdin biti u kokpitu u ponedeljak i utorak, a Fitipaldi će preuzeti dužnost tokom naredna dva dana.

Vos je najavio da će početak ovih testova ujedno biti i krajnji rok za odluku hoće li tim imati dva automobila u DTM sezoni 2019. Ako dogovor o popuni zasad praznog sedišta ne bude sklopljen u ponedeljak, Belgijanci će se cele godine trkati samo s jednim klijentskim “audijem”.

Jedan Fitipaldi već se pojavio u ITC seriji, koja je u drugoj polovini devedesetih bila DTM naslednik. To je bio Kristijan Fitipaldi, Pjetrov ujak, gostovao na rundi na Interlagosu 1996. kao vozač “mercedesa”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + one =