Kartikejan: “Honda” je bila brza u svim uslovima, pobedom na Fudžiju ostvario sam san

© SUPER GT

Bivši F1 trkač Narain Kartikejan upisao je sebe i “hondu NSX-GT” u pobednike zajedničke trke Super GT i DTM serija.

Indijski pilot je suvereno trijumfovao u drugoj, nedeljnoj vožnji, čak u tri navrata prekidanom intervencijama sigurnosnog automobila.

Kartikejan je “hondu” dovezao do cilja ispred DTM kolega Marka Vitmana i Loika Divala, koji su u poslednjem krugu vodili žestoku borbu. U uzbudljivom, kontaktnom duelu presudio je kazneni sekund dodat vozaču “audija”, pa je Vitman rangiran kao drugi, a Dival kao treći.

Vitman je izlaskom na drugi stepenik podijuma proslavio trideseti rođendan, a Dival je startovao s pol-pozicije, ali ga je rana eksplozija gume bacila na začelje kolone, odakle se u vrh vratio zahvaljujući neutralizacijama trke i pametno obavljenoj drugoj zameni pneumatika.

Kartikejan se dočepao vođstva na početku drugog kruga, kada je na kraju 1,5 kilometar dugačkog pravca napao i savladao Divalov “audi”. Potom je odoleo napadima kolega iz Honde, Naokija Jamamota, Koudaija Cukahošija i Daisukea Nakadžime.

Na čelu kolone, Indijac je kontrolisao tempo, a obaveznu zamenu guma obavio je u 16. krugu. To znači da je na prvom kompletu pneumatika prešao 52%, a na drugom 48% distance.

Tri izlaska sigurnosnog automobila (dva zbog posledica gumi-defekata, treći zbog dva odvojena karambola i pomora Super GT vozila) i restarti nakon njih nisu ga omeli u pobedonosnom pohodu, a finalna bitka Vitmana i Divala samo mu je olakšala život.

Prva trojica su na cilju stala u interval od 1,825 sekundi.

„Naš auto se odmah pokazao dobrim na Hankuk gumama, pa smo bili uvereni da imamo šansu za borbu na vrhu. Bilo nam je sjajno kada smo ustanovili da smo brzi u svim uslovima. Pobeda u ovoj trci bila je ostvarenje sna, a zajednička trka Super GT i DTM automobila zaista je bila nešto posebno. DTM vozači su fantastični i obe serije su se pokazale u fantastičnom svetlu”, kazao je Narain Kartikejan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − thirteen =