Kobajaši: “BMW” nema tempo na Fudžiju i to je šteta

Gostujući BMW pilot Kamui Kobajaši postigao je najbolji rezultat za bavarsku marku na prvoj zajedničkoj Super GT/DTM trci na Fudži spidveju.

Iako apsolutni početnik u “BMW-u M4 DTM”, Japanac je trku završio četrnaesti i ispred svojih kolega za ovaj vikend.

Dvostruki DTM šampion Marko Vitman na cilj je stigao osamnaesti, s krugom zaostatka, dok je Alesandro Zanardi imao velikih problema s motorom svog “BMW-a” i proveo je mnogo vremena u boksu.

I u kvalifikacijama voženim po vlažnoj pisti Kobajaši je bio najuspešniji u BMW delegaciji: završio ih je na 18. mestu, Vitman na devetnaestom, a Zanardi je zabeležio poslednje, 22. vreme.

Stalno angažovan u Tojotinom LMP1 WEC programu, Kamui se požalio da BMW ovog vikenda na Fudžiju nije sposoban za veće domete i da ne može da izazove konkurente.

“Mnogo nas muče nedostatak tempa i degradacija guma. Na početku me uopšte nije brinulo trošenje guma, pokušavao sam samo da napadam. Osvajao sam pozicije, ali su gume odjednom mnogo popustile. Onda sam morao da ih čuvam, ali to mi nije upalilo, i dalje su se mnogo trošile. Na kraju smo ispustili mnogo pozicija, što je šteta”, ispričao je Kobajaši.

“Nama nedostaje i aerodinamički potisak, pa je degradacija guma time ograničena. Međutim, na Fudžiju ima mnogo brzih krivina i na njima nikakvu brzinu ne možemo da razvijemo. Velika šteta, ali tako je kako je.”

“Meni je danas bilo zaista teško da forsiram. Nikada ranije nisam vozio “BMW M4 DTM”, pojma nemam kako treba da ga vozim, niti kako se voze Hankuk gume u promenljivim uslovima. Nadam se da ću s ovim iskustvom sutra moći malo ozbiljnije da napadam i možda ću u trci uživati kako valja”, završio je bivši F1 pilot.

Vitman je u DTM kampanji 2019. završio kao treći u generalnom, što ga je učinilo najuspešnijim BMW pilotom sezone. I iz tog razloga od njega se na Fudžiju očekivalo više, ali njegovo kockanje s dva odlaska u boks nije dalo plodove.

Bavarac je izašao na startnu rešetku na Hankuk pneumaticima s profilom, koje je zamenio posle izvezenog prvog kruga. Plan se oslanjao na kasniju taktičku mogućnost intervencije sigurnosnog automobila, što bi Vitmana popelo u poretku.

Sigurnosno vozilo se zaista pojavilo na stazi, ali prekasno za ovu računicu: Vitman je zbog potrošenih guma već ranije morao da i drugi put skrene u boks.

“Startovali smo na gumama za kišu, s jasnim planom da u boks idemo u prvom krugu. To je bila riskantna strategija, nadali smo se sigurnosnom automobilu.”

“S te pozicije, a sa začelja kolone, nismo mogli da učinimo mnogo, tim više što su Super GT automobili brži na pravcu. Kako mi nemamo tu prednost u brzini, odlučili smo da izvedemo nešto drugačije. Nažalost, sigurnosni auto se u trci pojavio prekasno.”

“Tempo je delovao obećavajuće, ali je gotovo nemoguće da se cela trka izveze samo na jednom kompletu guma. To se može samo ako izađe sigurnosno vozilo, i ako stvorite veliku prednost. Međutim, mi smo odlučili da u boks odemo i drugi put, tada je bilo jasno da je naša trka završena”, kazao je Vitman.

Zanardi je jedva uspeo da učestvuje u subotnjoj Fudži trci. Ekipa je u instalacionom krugu ustanovila da postoji tehnički problem na njegovom automobilu. U toku prvog sprinta vikenda Italijan je dugo boravio u boksu, da bi se pred kraj ponovo pojavio na pisti, ali bez izvezenog dovoljnog broja krugova da bi bio klasifikovan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =