Kubica: Na Spa sam platio visoku cenu zbog neiskustva!

Robert Kubica, Orlen tim ART

Komentarišući svoj debitantski DTM vikend na Spa-Frankoršampu, Robert Kubica je konstatovao da ga je neiskustvo skupo koštalo.

Poljak je od ove godine u karavanu nemačke premijum turing serije. U Formuli 1 je izgubio trkačko sedište u Vilijamsu, ali je za 2020. obezbedio status trećeg vozača ekipe Alfa Romeo.

Svoju DTM kampanju 35-godišnji pilot iz Krakova izvodi za volanom jedinog klijentskog “BMW M4 DTM” koji servisira francuski tim ART GP.

Tu nastaju dodatne nevolje: nije samo Kubica potpuni početnik u šampionatu, već ni ART nema nikakvo iskustvo s automobilom klase 1. Francuzi su bili uključeni u DTM 2015. i 2016. sarađujući sa Mercedesom, ali je to bila epoha drugačije tehničke specifikacije i V8 motora.

Kubica i njegov tim proveli su najveći deo vikenda u Belgiji pri dnu klasfikacije, a plasman u obe trke bio je identičan – dva četrnaesta mesta u nevelikoj konkurenciji od 16 automobila.

Loše izveden pitstop u subotnjem sprintu Roberta je koštao 22 sekunde. Bez tog saplitanja, on je mogao da završi dvanaesti. To bi opet bilo izvan zone bodova, ali bi se našao iza fabričkog “BMW-a” Marka Vitmana, ali ispred tri klijentska WRT “audija RS 5 DTM”, što ne bi bila mala stvar.

Kubica se za prvu trku kvalifikovao četrnaesti, za drugu dvanaesti. Njegov nedeljni kvalifikacioni tempo popravljen je za 1,7 sekundi u odnosu na prethodni dan (2:07.870 u subotu, 2:06.169 u nedelju).

Međutim, napravljena je još jedna pogrešna procena i promenjena su podešavanja automobila, a opravdanje za kikd potez traži se u minimalnom raspoloživom vremenu za treninge, od samo 45 subotnjih minuta.

S pogrešnim setapom Kubica se namučio u nedelju, a za poljske medije je krajnje otvoreno izjavio: “Platili smo ogromnu cenu zbog neiskustva i ovo je za nas period učenja.”

Robert Kubica, Orlen tim ART

“Recimo da je od početka postalo jasno da je pravac koji smo odabrali u podešavanju pogrešan i da nije ispunio naša očekivanja. Međutim, i to je deo procesa učenja kroz koji moramo da prođemo.”

“Već u prvom kvalifikacionom krugu znao sam da to neće funkcionisati i znao sam da će trka biti naporna. Međutim, nisam očekivao da će biti toliko naporna.”

“Nažalost, setap ne možete da promenite između kvalifikacija i trka, pa smo bili zaglavljeni s rešenjima za koja smo se opredelili.”

“Napuštamo Spa s pomešanim osećanjima, ali smo stekli i mnogo iskustva, a to je važno. Ima i pozitivnih aspekata. Naravno, fali nam brzina po suvom, ali subotnje kvalifikacije nisu bile loše.”

Možda i vrhunac Kubicinog vikenda bio je jedini subotnji trening, kada je staza bila vlažna. U tim uslovima, Poljak je imao četvrto vreme kruga.

Uveren u svoj tempo po mokroj pisti, Robert priznaje da još mora da se radi da bi on i ART postali konkurentni i po suvom asfaltu: “To sam već video na (predsezonskom testu na) Nirburgringu, a Spa je potvrdio: mnogo sam brži kada je vlažno i mogu da vozim među vodećima. Tempo je bio dobar, začuđujuće dobar, a u automobilu sam se osećao vrlo ugodno.”

“Nažalost, većina trka se održava po suvom. A na suvoj pisti, i na Nirburgringu i na Spa, nismo onoliko brzi kao kada je vlažno. S tempom stojimo veoma loše”, završio je Kubica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*