Kubica se kaje i posle 12 godina: Ne mogu da prežalim F1 titulu iz 2008.

DTM trkač Robert Kubica i dalje žali zbog propuštene prilike da se u završnici sezone 2008. bori i možda izbori za titulu svetskog šampiona Formule 1.

Poljak je tada bio pilot BMW Zaubera, prvi put je vođstvo u generalnom plasmanu preuzeo posle svoje prve i jedine pobede, zabeležene na Velikoj nagradi Kanade.

Na polusezoni je za liderom šampionata zaostajao svega 2 boda, ali je onda BMW budalasto odlučio da više ne razvija aktuelni automobil, već da se posveti onom za 2009, opremljenom famoznim sistemom za povraćaj kinetičke energije.

Treba li podsećati da je BMW tako promašio punu loptu, jer šampion 2009. nije bila formula koja je posedovala KERS, već ona sa “višespratnim” difuzorom?

Odustanak od razvoja F1.08 formule rezultirao je pogubnim posledicama. Kubica se u drugoj polusezoni 2008. tri puta popeo na podijum, performanse automobila su opadale u odnosu na Meklaren i Ferari, koji su i dalje unapređivali svoje formule.

BMW Zauber te godine nije imao najbolji auto, ali su konkurenti za titulu Luis Hamilton i Felipe Masa velikodušno rasipali bodove i izgledalo je kao da taj šampionat niko ne želi da osvoji.

Da je bolid bio na visini zadatka, Kubica je lako mogao da bude u igri do sezonskog finala. Umesto da se bori za naslov, on je završio kao četvrti u generalnom, 23 boda iza konačnog prvaka Hamiltona. A BMW se 2009. izglupirao s KERS-om, pa je krajem te godine napustio Formulu 1.

Kubica o svemu i danas misli isto što i ranije: da je zaustavljanje razvoja F1.08 automobila bila teška greška.

“Moje gledište je potpuno isto kao pre dvanaest godina. U sve sam bio uključen i našao sam se u situaciji u kojoj sam nažalost osećao da bi to mogla biti naša jedina šansa da se borimo za titulu”, rekao je Poljak za GP Racing.

“Činjenica je – mi nismo imali najbrži auto. Normalno je da najbrži auto osvoji šampionat, ali to nije uvek slučaj. Iz kojeg god razloga – tuđih grešaka, zato što smo radili bolje na početku sezone – mi smo i bez najbržeg automobila i dalje vodili u šampionatu.”

“Morate da iskoristite svoje šanse, jer nikad ne znate kada će vam se u životu ukazati druga šansa. Posle deset godina sreo sam se s nekim od mehaničara koji su onda bili sa mnom – i oni imaju potpuno isto gledište. I žao im je, jer na kraju nismo dobili drugu šansu.”

Kubica je i matematički otpao iz igre za naslov tri trke pre kraja, na Velikoj nagradi Japana. Ni drugo mesto osvojeno na Fudži spidveju nije bilo dovoljno da njegove ambicije održi u životu.

“Takvo je trkanje bilo – niko nije dominirao”, nastavio je bivši F1 pilot. “Ferari i Meklaren su na nekim stazama bili moćniji od ostalih, ali su imali tehničkih problema i grešili su. Tako sam ja dospeo do vođstva u šampionatu i dugo sam ostao u borbi, iako bez najbržeg automobila.”

“Sećam se kvalifikacija na Fudžiju. Ja sam bio šesti, timski kolega Nik Hajdfeld šesnaesti. Po performansama nismo bili nigde. Ali, ja sam vodio u prvom krugu, a trku sam završio drugi. Siguran sam da bih tu trku osvojio samo da smo se trkali koristeći delove koje smo testirali tri meseca ranije.”

“I dalje se kajem zbog toga, ali osećam i da sam imao sreće da se nađem u toj poziciji. Jer, mnogo je talentovanih vozača koji tu priliku nikad nisu dobili.”

Kubica će ove godine voziti “BMW M4 DTM” za klijentski tim ART GP.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*