Mercedes nudi najviše: DTM timovima besplatni automobili, inženjer, 200.000 evra podrške

Kao što smo ranije već pisali, Mercedes-AMG je sa sedam automobila na provizornoj DTM startnoj listi najzastupljenija marka u novoj GT3 epohi serije.

Nove informacije daju i dublja saznanja o tome zašto se pet timova opredelilo za saradnju s Trokrakom zvezdom i njenim sportskim odeljenjem iz Afalterbaha.

Nijedan drugi DTM proizvođač u 2021. ne nudi ono što nudi Mercedes. U paket koji sleduje fabrički podržanim timovima (GrupaM, HRT i Vinvord) spadaju besplatni takmičarski automobili, pristup rezervnim delovima, prisustvo fabričkog trkačkog inženjera i budžet od 150 do 200 hiljada evra po vozilu.

Takav pristup ima i cenu: Mercedes-AMG je jedini proizvođač koji će od svojih ekipa tražiti da dele telemetrijske podatke i upoređuju podešavanja.

“Postoji mogućnost uvida u podatke ostalih timova”, potvrdio je koordinator Mercedes-AMG klijentskih trkačkih programa Tomas Jeger za Motorsport-Total. “Što se tiče setapa, podaci o njemu se razmenjuju na zajedničkim sastancima.”

Cilj sportskog odeljenja proizvođača iz Štutgarta je jasan: otvoren protok informacija pomoći će nivo performansi svih njegovih klijentskih timova. To podrazumeva i one koji imaju direktnu podršku, takozvane performantne, i one kod kojih takva potpora izostaje.

“Zainteresovani smo – a to je i zadatak naših performantnih timova – da marka bude jaka. Želimo razmenu podataka kako bismo svi zajedno bili napred”, dodao je Jeger.

Pristup podacima imaće i timovi bez zvanične Mercedes-AMG podrške, GetSpeed i Mike. Oni za šampionat prijavljuju po jedan automobil, pa će im dodatne informacije biti još dragocenije.

I sami inženjeri koje obezbeđuje Mercedes međusobno će komunicirati i razmenjivati ideje, pa će i na tom nivou među klijentima postojati tesna saradnja.

Photo: Juergen Tap (Hoch Zwei)

Međutim, postoji i teza da nisu svi klijenti Trokrake zvezde oduševljeni obavezom da telemetriju pruže na uvid ostalima.

Jeger to može da razume, ali je njegov sud jasan: “Naravno da tim za koji se pretpostavlja da je najbolji ne bi rado da deli podatke. Međutim, tokom godina smo videli da od toga u krajnjoj instanci svako ima koristi. I prednosti jasno nose prevagu nad manama (takvog pristupa).”

“Najbolji će svakako biti jedan korak ispred jer će sesija već biti završena onda kada bude podelio određene stvari. A koji su ispravni koraci za sledeće sesije, to još neće biti otkriveno.”

Ipak, trebalo bi da nema opasnosti da se Mercedes meša u trkačku strategiju tako što će režirati ishode trka. Jeger je objasnio: “Timovi u velikoj meri finansiraju sve. Ako bih izvodio potpuno fabrički program, mogao bih svakome da dajem uputstva šta da radi, ali u osnovi timovi treba da voze onako kako žele.”

Kod Mercedesovih suparnika je situacija drugačija, tvrdi nemački portal. Kraj Klase 1 i proizvođačke DTM epohe znači da su njihovi klijenti prepušteni sami sebi.

Za BMW timove Valkenhorst i ROWE smatra se da će jedva dobijati ikakvu podršku iz Minhena i da će i jedni i drugi morati da se osloni na sopstvene snage.

Tvrdi se da ni među Audi ekipama Rozberg i Abt više neće biti razmene podataka, prirodne u vreme kad su ove postave bile fabrički Audi DTM partneri.