Mercedes razmatra kako da podrži DTM klijentske ekipe

Mercedes pregovara sa DTM organizatorom o tome kako bi mogao da pomogne svojim klijentskim timovima u seriji čija je nova tehnička baza GT3 klasa.

To je otkrio Tomas Jager, koordinator klijentske podrške u AMG diviziji kuće iz Štutgarta.

Na novembarskoj DTM prezentaciji u Hokenhajmu, njegov promoter Gerhard Berger izjavio je da se klijentski timovi Mercedesa već registruju za učešće u 2021. i naznačio je da bi Mercedes 2021. mogao da se vrati u seriju u novoj GT3 epohi, tri godine pošto je napustio ovu platformu kako bi se posvetio Formuli E.

Krajem novembra, GrupaM rejsing iz Hong Konga prva je najavila svoj ulazak u novi DTM, gde će nastupiti sa “mercedesom AMG GT3 evo”.

Taj poduhvat je privatnog karaktera, a Mercedes se još nije izjašnjavao o tome da li bi se uključio u tradicionalni nemački šampionat u istom svojstvu kao Audi i BMW, koji su gaseći Klasu 1 obećali podršku reformisanoj seriji i novim pravilima.

Međutim, tu je očigledno došlo do određenih pomaka jer Jager kaže da brend sada analizira aktuelni DTM tehnički pravilnik. Očekuje se da će Dajmler grupa u konsultaciji sa svojom AMG filijalom doneti odluku o angažmanu u predstojećim sedmicama.

Iako je u početku bila skeptična u vezi sa DTM transformacijom iz čisto proizvođačke u potpuno klijentsku seriju, sada se smatra da Trokraka zvezda oseća kako šampionat i dalje može da ponudi ogromne marketinške pogodnosti, čak i u novoj eri fokusiranoj na privatne timove.

“Još nema konačne odluke, ali razgovaramo s DTM promoterom i sada konačno procenjujemo”, izjavio je Jager za Motorsport.com.

“DTM je sjajna prilika. Ako u seriju uspete da privučete mnogo timova s različitim markama (automobila) i ako imate vrlo dobar marketing s dobrim TV paketom, to je onda superinteresantna platforma. Ali, DTM za proizvođača jedino ima smisla ako je finansijski održiv i ako postoji odgovarajući medijski partner.”

“Ako to uspe, onda će ta priča biti zanimljiva. Tada je jedino važno osigurati da troškovi u budućnosti ne eksplodiraju i onda će svi imati koristi. To bi bila klasična dobitna situacija za obe strane, za onog ko upravlja platformom i za proizvođača.”

“Najveća DTM pogodnost je naravno taj imidž, DTM brend, taj nivo prepoznatljivosti koji je izgradio tokom poslednjih decenija.”

Audi će podržati četiri automobila “R8 LMS” koje će za DTM 2021. prijaviti njegova dva bivša fabrička, sada klijentska tima Abt i Rozberg.

BMW učešće u dolazećoj sezoni zasad izgleda malo verovatno jer je “M6 GT3” model zastareo i smatra se nekonkurentnim, a njegov naslednik “M4 GT3” tek u septembru treba da bude homologiran.

Mercedes tek treba da odluči kakvu će podršku ponuditi ako se uključi u DTM, ali je Jager već upozorio da timovi ne treba da očekuju da će ih proizvođač u potpunosti finansirati.

“Sada razmatramo kako ovo možemo da izvedemo, da li je timovima potrebna podrška i kakva i šta još možemo da dodamo kao deo našeg klijentskog sportskog programa tako da timovi mogu da budu uspešni na stazi. Ima mnogo timova koji misle da je najbolje da proizvođači plate stoprocentni iznos. Ali, to neće funkcionisati.”

DTM je za 2021. godinu izvorno planirao takozvana GT Pro pravila, što je trebalo da znači GT3 automobile veće snage, lišene vozačkih pomagala. Ta namera ni najmanje nije očarala proizvođače, jer je podrazumevala nova ulaganja u već postojeću tehniku. Kao ni konkurenti, ni Mercedes nije želeo nikakve dodatne izdatke da bi “AMG GT3” doveo na hipotetički GT Pro standard.

Međutim, serija je bar zasad napustila zamisao o preinačenoj GT3 mašineriji i držaće se automobila izrađenih po standardnim pravilima GT3 klase. Jager kaže da je time otklonjena velika prepreka za ulazak Mercedesa u reformisano prvenstvo.

“Na početku je postojao skepticizam jer smo znali da bi GrupaM i drugi timovi voleli da voze DTM, ali tehnički okvir i uslovi još nisu bili razjašnjeni.”

“Kada su nam zatim rekli da žele da voze bez ABS-a, mi smo kazali: ‘za to ne samo da bismo morali da preradimo taj sistem, već i da izvedemo ogroman razvoj da izvedemo kinematičke promene kako bi vozač imao osećaj na pedalama’.”

“Zato smo se zalagali za korišćenje standardne GT3 tehnologije, tu će timovi makar imati pristup platformi. Sada, kada je sve to razrešeno, i naše raspoloženje je pozitivnije, jer sada imamo automobil koji ispunjava uslove da bude prijavljen.”

Upitan kakve su šanse da se Mercedes u nekom formalnom smislu uključi u DTM ove godine, Jager je kazao: “Pedeset – pedeset. Ekonomski uslovi sigurno nisu takvi da takvu stvar možete široko podržati nekim sedmocifrenim iznosom.”