Miler donosi Audiju prvu pobedu na Mizanu

Niko Miler je trijumfovao u drugoj trci DTM vikenda na stazi Marko Simončeli, ispred Filipa Enga i Renea Rasta

Vozači “audija” su nastavili gde su stali juče u kvalifikacijama i danas, te su se poređali na prvih pet startnih pozicija u rasporedu: Rene Rast, Robin Frajns, Džonatan Aberdin, Niko Miler i Pijetro Fitipaldi. Pre početka trke, vozač Aston Martina, Džejk Denis izjavio je da će njemu i njegovim kolegama po brendu biti potrebno nekoliko izlazaka sigurnosnog automobila i poveći udes kako bi se probili do neke od vodećih pozicija.

Frajns je krenuo “kao raketa” i prošao Rasta na startu, a slično je učinio i Niko Miler, koji je takođe pretekao aktuelnog lidera u generalnom. Marko Vitman u “BMW-u” je takođe odlično započeo trku i počeo da pritiska Rasta za treće mesto sa spoljne strane u krivini 8, dok je Aberdin pokušao da pretekne svog kolegu po brendu sa unutrašnje strane u istoj krivini, a u tome je najgore prošao Vitman koji je završio u šljunku pored staze.

Ovo je iskoristio još jedan pilot “audija”, Loik Dival, koji se domogao četvrte pozicije, nakon što je pretekao Aberdina.

U prvom krugu su pit lejn radi obavezne promene guma posetili vozač “audija” Majk Rokenfeler, “BMW-i” Šeldona van der Lindea i Tima Gloka i “aston martin” Danijela Hunkadelje, a u petom krugu Glok odustaje iz svoje 100. DTM trke.

Rast počinje svoj povratak na prvu poziciju odličnim tempom kada je u osmom krugu pretekao Milera, a krug kasnije pretiče i Frajnsa. U devetom krugu odustaje i Pol di Resta. Delovalo je da kao da Frajns ima jako loše prijanjanje na zadnjim točkovima, što je iskoristio Miler i pretekao Holanđanina za drugo mesto u desetom krugu.

Dival je bio sledeći iza Frajnsa, međutim, francuski vozač je pogrešno procenio napad na svog kolegu po brendu i okrenuo je Holanđanina, koji je pao na sedmu poziciju. Ovo je otvorilo vrata Filipu Engu, najbolje plasiranom vozaču “BMW-a”, koji se zbog incidenta približio i potom pretekao Aberdina i Divala.

Drama za Audi se nastavlja kada je Rastu pukla guma u 14. krugu, doduše to se desilo u trećem sektoru tako da je aktuelni lider u generalnom uspeo da doveze svoj “RS5 DTM” do boksa i uspeo je da nastavi trku. Divalu je izrečena kazna prolaska kroz pit lejn i iz svega ovoga, Niko Miler je nasledio prvu poziciju, ispred dvojca BMW-a, Enga i Bruna Spenglera na drugoj i trećoj poziciji i dvojca “aston martina” Ferdinanda Habzburga i Džejka Denisa.

Svi vozači, osim Denisa, koji je nasledio vodeću poziciju, su promenili gume u narednih šest krugova, a Niko Miler je iskoristio priliku da obavi promenu guma i izađe ispred konkurenata. Eng je uspeo da pretekne Rasta u 21. krugu za treće mesto, dok je Frajns uspeo da dođe do šeste pozicije, posle preticanja “BMW-a” za čijim volanom sedi Joel Erikson.

Promena vodeće pozicije se desila u 25. krugu, kada je Miler pretekao Denisa, a odličan duel su priredili Aberdin i Erikson koji su vozili naporedo tokom šest krivina, a “audi RS5” je uspeo da pobedi “BMW M4”.

U 31. krugu, gostujući vozač “audija” ekipe WRT, Andrea Doviciozo, napravio je “piruetu” na stazi nakon što je previše agresivno napao pretposlednju krivinu i kao posledica toga, našao se na začelju. Frajns je u 35. krugu pretekao Fitipaldija za četvrto mesto i krenuo u poteru za Rastom.

Miler na kraju prolazi prvi preko ciljne linije i donosi prvu pobedu Audiju na Mizanu, ispred Enga i Rasta. Frajns je dovezao svoj “RS5 DTM” do četvrte pozicije, ispred Fitipaldija, a Eriskon je u finišu pretekao Aberdina za šestu poziciju. Spengler, van der Linde i Rokenfeler su kompletirali osvajače poena. Najbolje plasirani vozač “aston martina” je bio Habzburg na 12. mestu, dok je Doviciozo završio trku na 15. poziciji.

Rast posle ove trke ostaje vodeći u generalnom sa 93 poena, Eng ima 83, dok je sada na trećem mestu Miler sa 76 poena. Sledeći DTM trkački vikend će se održati na stazi Norisring, 6. i 7. jula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =