Miler: Sada sam DTM vicešampion, titula je cilj za 2020!

Konac delo krasi: Niko Miler je u Hokenhajmu trećom ovosezonskom pobedom stavio tačku na DTM sezonu i postao je viceprvak serije.

Trijumf je izborio posle starta s jutros osvojene pol-pozicije. Trka je vožena pod izuzetno teškim, kišnim uslovima i sadržala je sve: borbe, izletanja, prekid, intervenciju sigurnosnog vozila, čak i jedan zapaljeni “aston martin vantidž DTM”…

Tokom komplikovanog nedeljnog popodneva, Audi se ponovo iskazao kao dominantna snaga nove, najbrže DTM turbo epohe i poslednji sprint sezone završio je trostrukom pobedom: uz Milera su na podijumu bile kolege Majk Rokenfeler i šampion Rene Rast. Brend je ove godine stekao trostruku DTM krunu: proizvođačku, vozačku i timsku, osvojivši 12 od mogućih 18 trka.

U 2019. je Audijev Švajcarac jedno vreme bio i prvi Rastov izazivač, ali nije imao daha da odluku o prvaku odloži za Hokenhajmring, a i bilo je jasno ko je prva violina postave iz Ingolštata. Miler mora da se zadovolji najuspešnijom sezonom u DTM karijeri, a već za 2020. najavljuje i pretenzije na nešto više.

Ovo je kraj sezone kakav smo priželjkivali. Moj tim i Audi radili su sjajno da auto preko noći učine konkurentnim za kišu. Danas smo imali baš onakav auto kakav nam je u ovim uslovima bio potreban. Pored toga, sve smo izveli kako treba i u džepu mi je zvanje DTM vicešampiona. Veoma sam motivisan za sledeću sezonu, a konačni cilj je uvek titula. I upravo ćemo na tome raditi, završio je osvajač trke 2 u Baden-Virtembergu.

Treći u subotu, po suvom, drugi u nedelju, po kiši – to je Rokenfelerov bilans na DTM finalu 2019. Audijev as imaće lepe uspomene na upravo završeni vikend, a i on za dogodine planira još bolja izdanja.

Startovao sam dobro, ali se Rast odjednom našao pored mene na Parabolici. Posle prekida odlučili smo da stavimo nove gume za prvu fazu trke i to je dobro funkcionisalo. Nismo izveli baš najbolji obavezni pit-stop, uprkos tome komplimenti momcima. Napred desno ovoga puta je bio neko ko to još nikad nije radio, morao je da uskoči jer se redovni mehaničar razboleo. Nažalost, Nika nisam mogao da sledim sa drugim kompletom guma. Uprkos tome, ovo je bio izvanredan vikend za mene, naš tim i Audi. U dolazećoj sezoni ćemo se još jače potruditi da bi se u borbi za titulu čuo i naš glas, poručio je Roki.

Rast je danas munjevito startovao, ali je pritisak u gumama tokom trke negativno uticao na njegov tempo. Tek krunisani prvak najavio je da i idućoj sezoni namerava da nastavi šampionski.

I sam sam sebe iznenadio izvanrednim startom. U prvim krivinama smo prestigli nekoliko konkurenata, a u Parabolici još i Rokenfelera. Morao sam da se nadam da me vidi, jer je to u oblaku kapljica bilo veoma teško. Posle restarta i obaveznog pit-stopa bili smo isuviše konzervativni s pritiskom guma. Bili smo u ispravnom intervalu, ali da je kiša bila slabija, to bi funkcionisalo bolje. Posle ovako sjajne sezone, sledeća titula iduće godine bila bi naravno veliki cilj, jer je malom broju vozača uspelo da osvoje tri DTM naslova, kazao je Audi superstar.

Za BMW danas nije bilo mesta na pobedničkom postolju, najbrži vozač Bavaraca bio je četvrtoplasirani Timo Glok, što mu je najbolji rezultat u inače teškoj sezoni.

Aston Martin je upisao devetnaesti ovogodišnji finiš u zoni bodova, zahvaljujući osmoj poziciji Džejka Denisa na cilju.

Moglo se očekivati da će nedeljna kiša ozbiljno hendikepirati Super GT goste, a tako se i dogodilo. Glavni problem su bili standardizovani Hankuk pneumatici s profilom, Japancima nepoznati i za razumevanje još komplikovaniji od slikova.

U takvoj situaciji, opet se najbolje snašao Dženson Baton, koji je “hondu NSX-GT” dovezao do 16. mesta – sedam mesta ispod pozicije ostvarene u subotnjem sprintu na suvom asfaltu.

Danas smo imali težak dan, ali smo mnogo naučili i sigurno su svi japanski timovi sakupili obilje saznanja uoči zajedničke trke na Fudžiju. Tamo će DTM vozači morati da se spreme za drugačije uslove. Sve u svemu, ja sam u ovom vikendu zaista uživao, atmosfera je bila veličanstvena, kao i odziv navijača. Ovde su se okupile i sučelile velike automobilske marke, trkanje je bilo izuzetno i sjajno je što sam bio tu”, poručio je Baton.

Englez inače neće voziti novembarsku SuperGT/DTM “Trku snova” na Fudži spidveju, jer na nju nije pozvan. On je takođe najavio da se 2020. uopšte neće takmičiti u Super GT šampionatu!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × one =