Nagoveštaj preokreta: Rast i danas pobedio na Zolderu, Frajns odustao, Miler tek deveti!

Vozač Audija, Rene Rast, trijumfovao je na drugoj trci DTM vikenda na Zolderu, ispred kolege po brendu Majka Rokenfelera i pilota BMW-a, Lukasa Auera.

U jutarnjim kvalifikacijama najbolje se snašao vozač BMW-a, Timo Glok koji nije pravio greške i postavio je vreme 1:28.960. Iza bivšeg F1 pilota, startovao je njegov BMW kolega Šeldon van der Linde.

Aktuelni šampion Rast je startovao treći, ispred WRT vozača Ferdinanda Habzburga, dok su vodeća dvojica u generalnom, Niko Miler i Robin Frajns startovali sa sedme i osme pozicije.

Rast se katapultirao na startu i odmah prošao između dva “BMW-a”. Za njim su krenuli Habzburg i Rokenfeler, koji je startovao šesti, a Austrijanac je imao kontakt sa Glokom u prvoj krivini. Oba automobila su sišla sa staze i vratila se na začelje kolone.

Rast je u drugi krug ušao kao vodeći, ispred Rokenfelera i van der Lindea, dok su se Frajns i Miler, zahvaljujući kontaktu Habzburga i Gloka probili na četvrto i peto mesto. U trećem krugu, Frajns je pretekao van der Lindea za treće mesto uz blagi kontakt.

U sledećem krugu, Frajns pravi grešku na kočenju, ali je uspeo da svoj “audi RS5 DTM” usmeri tako da ne izgubi poziciju od van der Lindea. Džonatan Aberdin se, nakon starta sa devetog mesta, domogao šeste pozicije, ali mu je izrečena kazna od tri sekunde zbog pogrešnog pozicioniranja na startnoj rešetki.

Glok i Habzburg su prvi menjali gume. Frajns je svoju pitstop obavio u 11. krugu, ali je na izlazu iz pitlejna udario u zaštitnu ogradu, gde je i parkirao svoj automobil. Zbog toga je na stazu izašlo sigurnosno vozilo.

Rast i Rokenfeler su ovo iskoristili da odmah obave svoju promenu guma, što je ostavilo “BMW M4 DTM” Šeldona van der Lindea i “audi RS5 DTM” Nika Milera na čelu karavana.

Nakon pet krugova vožnje iza sigurnosnog vozila, trka je nastavljena a Miler je prilično jednostavno pretekao Van der Lindea za prvu poziciju, a Filip Eng je kažnjen zbog pogrešnog restarta. Trka je zbog perioda vožnje iza sigurnosnog vozila produžena za dva kruga. Mileru su gume zamenjene u 22. krugu.

Vitman je preuzeo vodeću poziciju zahvaljujući ranijem servisu u boksu, međutim, on je još jednom skrenuo u pitlejn u 27. krugu i vratio se na stazu na osmoj poziciji, ispred Milera.

Trka je do kraja bila dosta mirna i bez mnogo dešavanja, a Rast je još jednom pokorio Zolder, ispred Rokenfelera, dok je treći kroz cilj prošao “BMW M4 DTM” kojim upravlja Lukas Auer.

Glok je uspeo da se domogne četvrte pozicije, ispred trija WRT “audija”: Fabio Šerer je završio na petom mestu, ispred Harisona Njuija i Ferdinanda Habzburga.

Osmi je preko ciljne linije prešao Vitman, odolevši pritisku Nika Milera, koji je klasifikovan kao deveti. Poslednji poen pripao je Van der Lindeu.

Nakon prvog para trka na Zolderu, Niko Miler je i dalje prvi u generalnom sa 259 poena, dok je nakon Frajnsove greške i Milerovog lošijeg rezultata, Rast sada drugoplasirani sa 249.

Frajns ima 243 poena, pa je sa još dve runde do kraja sezone (Zolder II i Hokenhajm) borba za titulu potpuno otvorena. Rokenfeler je četvrti sa 109 poena, Glok ima 102.

DTM vozači nastavljaju takmičenje sledećeg vikenda kada je belgijski autodrom ponovo poprište zbivanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*