Nasledio Rasta: Niko Miler predvodi Tim Rozberg u ovoj DTM sezoni

Šampionski DTM Tim Rozberg formirao je vozački tandem za prvu sezonu šampionata po GT3 pravilima.

Prva violina ekipe biće dvostruki uzastopni i aktuelni viceprvak serije Niko Miler, a kolega mu je Amerikanac Dev Gor. Obojica će voziti trofejni Audijev GT3 model “R8 LMS GT3”.

Miler je povratnik u Tim Rozberg, u kom je proveo svoje prve dve sezone u nemačkoj tradicionalnoj seriji, 2014. i 2015.

U proteklih pet godina Švajcarac je nastupao za ekipu Abt, gde je postigao svoje najveće uspehe u kategoriji. Dospeo je do statusa glavnog rivala trostrukog DTM šampiona Renea Rasta (doskora vozača Rozberga) i doprineo je Abtovoj prošlogodišnjoj timskoj tituli.

Raspodeljujući zadatke vozačima koje drži na fabričkom platnom spisku, Audi je već najavio da će 29-godišnji Miler ostati DTM vozač (kao i Majk Rokenfeler). Novost je, međutim, njegov povratak u Rozbergov tabor.

Niko će i ove godine, drugu sezonu zaredom, kombinovati DTM kampanju s Formulom E, gde je takmičar Dregon/Penske autosporta. Taj šampionat počeo je prošlog vikenda parom trka na stazi Ad Dirijah u Saudijskoj Arabiji, a Švajcarac je u dva starta upisao jedno peto mesto.

Kako smo ranije pisali, očekuju se bar dva preklapanja između DTM i kalendara Formule E u drugoj polovini sezone (zato je Rast bio prinuđen da se fokusira samo na jednosede). U ovom trenutku je još nejasno koja će od serija biti Milerov prioritet.

On je kazao: “Veoma mi je drago što se vraćam u Tim Rozberg i u DTM 2021. Upuštamo se u juriš na titulu s “audijem R8 LMS” na startu nove ere, s prilagođenim tehničkim pravilima i to me jako motiviše.”

Milerov kolega Gor je 23-godišnjak s takmičarskim iskustvom u jednosedima i GT3 automobilima, zahvaljujući nastupima u Euroformuli i Blanpan GT seriji.

Ovaj momak poreklom iz Oklahome biće tek drugi američki trkač u DTM istoriji. “Zvezdice i pruge” je u nemačkoj tradicionalnoj seriji prvi reprezentovao Džoi Hend u trogodišnjem BMW programu od 2012. do 2014. godine.

Tim Rozberg je do prošle godine bio jedna od tri fabričke DTM postave Audija, a sada nastavlja partnerstvo s brendom iz Ingolštata kao njegov klijent.

“Za nama su iscrpljujuće nedelje i meseci tokom kojih smo sproveli preuređenje ekipe”, istakao je njen šef Kimo Limatajnen.

“Sada konačno možemo da kažemo da započinjemo dolazeću sezonu u najboljim uslovima. S “audijem R8 LMS GT3″, oslanjamo se na jedno od najuspešnijih vozila u GT3 klasi, pravo je i ispravno što ćemo posle neverovatnih uspeha poslednjih godina nastaviti našu povezanost s Audi sportom u klijentskom sportu.”

“Kada sam ljudima iz našeg tima kazao da nam se Miler vraća, to je bio poseban trenutak i radost je bila ogromna. To ponovo podvlači naše ambicije da se sa snažnim timom borimo za titulu.”