Niko Hilkenberg ide u DTM, voziće za BMW?

Pilot Reno F1 ekipe Niko Hilkenberg odlučio je da prihvati ponudu BMW-a i voziće njihov auto u DTM-u, ali su mu ostavljene odrešene ruke u slučaju da u Formuli 1 bude stekao status trećeg pilota neke ekipe.

To tvrdi italijanska verzija portala Motorsport.com, dodajući informaciju da će saradnja bavarske kuće i nemačkog vozača biti objavljena u utorak.

Hilkenberg je već najavio da će tog dana otkriti koji mu je sledeći korak u profesionalnoj karijeri. Zvanično, još se ne zna za šta se 32-godišnji trkač opredelio, ali je vladajuća hipoteza da će ozvaničiti svoj odlazak iz Formule 1 i prelaz u DTM.

Niko je ranije ove godine saznao da nema budućnosti kao vozač Reno F1 tima, jer se ekipa odlučila da u 2020. u kokpit jednog od svojih automobila smesti Francuza Estebana Okona. On će se u Formulu 1 vratiti posle jedne godine pauze.

Hilkenbergu je za ostanak u aktivnoj F1 ulozi preostalo samo da se nada drugom sedištu u ekipi Alfa Romea ili mestu u Vilijamsu.

Vrata Alfe otvaraju se samo ako tu bez angažmana ostane Antonio Đovinaci. Međutim, italijanske kolege tvrde da je Đovinaci siguran u Alfi, što uskoro takođe treba da bude i zvanično objavljeno.

Druga varijanta za Hilkenberga mogao je biti Vilijams F1, ali je ni on sam ne želi jer ne misli da bi u tom timu trebalo da nastavi svoj put u jednosedima. Nedavno je izjavio da “u ovoj fazi svoje karijere on nije prava osoba i pravi vozač” za englesku ekipu. Pretpostavka je da će drugi “vilijams” u 2020. voziti Kanađanin Nikola Latifi.

Hilkenberg je u Formuli 1 debitovao 2010. u Vilijamsu i u kategoriji je proveo devet sezona. Te godine je na Velikoj nagradi Brazila osvojio svoju prvu i jedinu pol-poziciju. Ovogodišnji Gran pri Abu Dabija treba da mu bude 179. F1 start. Za sve to vreme ostvario je 94 plasmana u prvih 10 i osvojio je ukupno 509 poena. Najbolja sezona bila mu je 2018, koju je završio kao sedmi u generalnom poretku vozača.

Njegova najveća mana leži u činjenici da nikad nije bio na F1 podijumu, pa su mu najveći pojedinačni uspesi tri četvrta mesta: Spa 2012, 2016. i Koreja 2013.

Ostvari li se DTM pretpostavka, Hilkenberga čeka BMW budućnost u statusu fabričkog trkača. Međutim, plan je da Niko ostane u mogućnosti da prihvati rolu test/trećeg vozača nekog F1 tima, ukoliko takvu ponudu bude dobio.

Stoga se u njegovom slučaju, bez obzira na mogući prelazak u DTM, ne može isključiti ni povratak u Formulu 1. U tom slučaju predstojeći raskid nije nužno “zbogom”, već pre “do viđenja”, ali se eventualna nova šansa u jednosedima ne očekuje u skorom roku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − four =