Nostalgija ili nezadovoljstvo Formulom E? Pafet želi da gostuje na jednoj DTM rundi u 2019.

Aktuelni DTM šampion Geri Pafet želeo bi da se pojavi na nekoj od rundi nemačkog premijum turing šampionata sledeće sezone kao gostujući vozač.

Nakon osvojenog drugog DTM naslova na Hokenhajmu prošlog meseca, tokom poslednje trke Mercedesa u tom takmičenju, Britanac je mesto našao u Formuli E sa ekipom HWA, koja je upravljala i Mercedes DTM timom.

Tokom prvog takmičarskog dana pete sezone Formule E, kada su voženi trening, kvalifikacije i trka, Mercedesov šampion nije blistao. Na treningu je za volanom svoje električno pogonjene formule uspeo da postavi tek pretposlednje, 21. vreme, kada je pet sekundi zaostajao za vodećim, svojim timskim kolegom, bivšim F1 pilotom, Štofelom Vandornom.

U kvalifikacijama, Pafet se snašao mnogo bolje i sa dve sekunde zaostatka za najbržim zaustavio je štopericu na devetom vremenu. Međutim, prva trka bivšeg Mercedesovog asa u Formuli E trajala je samo devet krugova, jer je zbog kontakta morao da odustane.

Ideja da ponovo sedne u DTM kokpit se Pafetu motala po glavi još od finala na Hokenhajmu: “Pomenuo sam Ulrihu Fricu (šefu HWA) nakon Hokenhajma da želim da izvezem jednu trku sledeće sezone kao gostujući vozač, kako bih mogao da vozim sa startnim brojem jedan na automobilu,” rekao je Pafet za Motosport.com.

“Uzeo je to u obzir, ali možda i nije… Ali, mislim da nešto dobro može da se dogodi ako se dovoljno potrudim.”


Photo by Malcolm Griffiths / LAT Images

Takvo gostovanje može biti deo Aston Martin DTM projekta. Za engleski luksuzni brend HWA pravi automobil i motor, kao partner tima R-Motorsport koji će se takmičiti sa siluetnim “astonima”.

Pafet nije imao priliku da brani ni svoju prvu DTM titulu, osvojenu 2005, jer je sledeću godinu proveo kao test vozač ekipe Meklaren u Formuli 1. Ako i ne sedne u DTM auto Klase 1, Englez veruje da će startna lista biti dovoljno konkurentna da joj ne treba aktuelni šampion. Međutim, prvi čovek ovog takmičenja izgleda ima drugačije viđenje.

“Gerhard Berger nije baš srećan što aktuelni šampion neće biti na stazi sledeće sezone,” kaže Pafet. “Ali, tamo će biti Rene Rast, možda i Pol di Resta, zavisno od toga za šta se odluči.”

“Gerhard ima listu odličnih vozača koji se i dalje trkaju u seriji, siguran sam da će mu nedostajati automobil sa brojem jedan, ali se nadam da će DTM dogodine biti još jači.”

“Meni lično je neverovatno da nisam nikada vozio automobil sa brojem 1, jer nikada nisam ostajao u šampionatu koji sam osvojio, nezavisno od toga da li je to bio karting ili formula.”

Kao 37-godišnjak, Pafet je najstariji takmičar u Formuli E – vršnjaci su mu Felipe Masa i Andre Loterer. Iako niko u tim godinama nije osvojio jedan e-pri, on veruje da mu to neće predstavljati barijeru.

“Nisam najmlađi, ali iz mog ugla gledanja, ako je neko gladan i pruža dobre partije i ima želju i odlučnost, onda godine ne znače mnogo,” kaže aktuelni DTM šampion.

“Iako nemam iskustva u Formuli E, imam mnogo godina iskustva u razvoju ekipa, ili u pomoći u izgradnji ekipa. Svima će koristiti da to upotrebim u Formuli E.”Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =