Ovako Rast može da postane najuspešniji DTM vozač Audija u istoriji

Osim što će u 2020. jurišati na ukupno treću, a drugu uzastopnu DTM titulu, aktuelni šampion Rene Rast ove godine ima još jedan cilj pred sobom.

Reč je o prestižu: on može da postane najtrofejniji vozač Audija svih vremena u nemačkoj premijum turing seriji i da po broju pobeda za brend sa prvog mesta skine nekadašnjeg kolegu Matijasa Ekstrema.

Rast još samo ove sezone ima šansu da se upiše kao rekorder i zauzme čelo interne večne liste brenda iz Ingolštata, jer Audi u DTM-u od 2021. ne učestvuje. Dodatno, pitanje je da li će šampionat dogodine i postojati.

Ekstrem je u DTM-u vozio samo za Audi, s kojim je u 18 sezona (od 2000. do 2017) osvojio dve titule i 25 trka. Njegov procenat pobeđivanja iznosi 11,52%.

Rast je za samo tri pune DTM sezone i u svega 58 izvezenih trka – takođe sve za Audi – već uspeo da se izjednači sa Šveđaninom po broju naslova. U tom periodu on je 17 puta prvi prošao kroz cilj i njegov procenat uspešnosti iznosi vrtoglavih 29,3%.

Dalja računica je jasna: osam pobeda mu je potrebno da rekord izjednači, devet da postavi novi. Koliko je realno da se takvo nešto izvede u sezoni koja će imati 18 trka?

Više nego što na prvi pogled izgleda. Rast je u prethodne dve sezone trijumfovao po sedam puta, pa osam pobeda u 2020. ne predstavljaju nezamisliv scenario. Ne treba posebno ni naglašavati da na izjednačenje ili novi rekord po broju DTM pobeda za Audi može da pomišlja samo on.

Eventualnih 9 osvojenih trka u 2020. ne bi Rasta učinilo samo rekorderom Audija, već i trećim najuspešnijim DTM vozačem svih vremena. Na toj večnoj listi prve dve pozicije zauzimaju legende discipline Bernd Šnajder (46 pobeda) i Klaus Ludvig (38).

Vrtoglavicu izaziva i pomisao kakve bi nove i nove stranice istorije Rast mogao da ispiše da Audi kojim slučajem ne napušta DTM. Umesto da stremi tim visinama, on se koliko ovog avgusta upušta u avanturu zvanu Formula E, u kojoj će na berlinskom aerodromu Tempelhof voziti šest vezanih trka za Audi, s idejom da u ovom takmičenju ostane fabrički pilot kuće i 2021.

Odgovarajući na pitanje da li može da nadmaši Ekstremov bilans, Rast je uzeo u obzir i dejstvo koronavirus pandemije: “Definitivno će biti tesno i zavisiće od toga koliko će trka uopšte biti održano.”

“U protekle dve godine pobeđivao sam po sedam puta. Ako bismo ove godine ostali na 18 trka, onda je to moguće. Meni bi, međutim, bilo draže da DTM mogu da vozim još pet ili deset godina. Onda bih za takve izazove sebi mogao da ostavim više vremena.”

Šef Audi sporta Diter Gas opisani podvig smatra mogućim, ali mu ne izgleda da njegovog pilota pokreću numeričke ambicije: “Osam pobeda u jednoj sezoni, to je već puno. Ali, prošle i pretprošle godine Rene je imao po sedam, međutim, kako ja njega cenim, to mu neće biti prioritet. Njegova motivacija dolazi iznutra. Naravno da sebi postavlja ciljeve, ali nemam utisak da ga ta statistika posebno pokreće.”

DTM sezona 2020. počinje idućeg vikenda na Spa-Frankoršampu, a serija će sprovodeći vrlo kompaktan kalendar takmičenja posetiti i Lauzicring, Asen, Nirburgring, Zolder i Hokenhajmring.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 3 =