Petostruko vođstvo Mercedesa prvog dana na Lauzicringu

Foto: Gruppe C Photography

Juče je na Lauzicringu počeo drugi i poslednji zvanični predsezonski DTM test, a klijenti Mercedesa otvorili su ga u stilu u kom su stavili tačku na prvu probu u Hokenhajmu.

Utorak je okončan petostrukim vođstvom Trokrake zvezde, a njen najbrži vozač bio je Maksimilijan Gec, koji je tokom kasnog popodneva zabeležio 1:43.840 u “mercedesu-AMG GT3” Haupt rejsing tima.

Iza DTM povratnika poređala su se još četiri pilota klijentskih timova Mercedesa: Španac Danijel Hunkadelja, Švajcarac Filip Elis, Austrijanac Lukas Auer i Indijac Ardžun Maini.

Vremenske prilike su bile promenljive i to je znatno uticalo na dinamiku zbivanja. Tokom dva prepodnevna radna sata najbrži je bio DTM debitant Elis sa 1:45.816, ali je kiša počela da pada već posle nekoliko izvezenih krugova. Zato ta vremena nisu imala puno smisla, a vozači su raspoloživi period upotrebili za korisne krugove na gumama s profilom.

Tek je po podne omogućilo vožnju po suvom asfaltu 4,570 kilometara dugačkog autodroma smeštenog između Drezdena i Berllina. Najbrži krugovi su u najvećem broju slučajeva postignuti u toj fazi, posebno tokom poslednjeg sata.

“Uradili smo domaći zadatak. Posle jutarnje kiše, po podne smo se koncentrisali na osnovni setap za suvo, a zatim smo izveli kvalifikacionu vožnju na novim gumama i ona nas je konačno postavila na prvo mesto”, kazao je Gec koji u karijeri ima punu DTM sezonu 2016. On je kompletirao 94 kruga (49 ujutru, 45 po podne) i po tome je bio najvredniji vozač prvog od tri test dana.

Iza kvinteta “mercedesa” smestila su se dva vozača “ferarija”, Red bul puleni Tajlanđanin Aleksander Albon i Novozelanđanin Nik Kasidi u automobilima koje servisira AF Korse. Kasidi je vozio samo u utorak i otputovao za Monako, gde ga čeka trkački vikend Formule E.

Foto: Juergen Tap / Hoch Zwei

Osmo mesto zauzeo je Južnoafrikanac Kelvin van der Linde u Abtovom “audiju R8 LMS”, koji je za tri desetinke nadmašio još jednog povratnika i dvostrukog DTM šampiona Garija Pafeta u “mercedesu” Mike motoršporta.

Poredak prvih deset zaključio je aktuelni DTM viceprvak Niko Miler u Rozbergovom “audiju”, a iza njega je kao najbrži BMW trkač završio Marko Vitman u Valkenhorst “BMW-u M6 GT3”.

ROWE rejsing je na Lauzicring dovezao samo jedan automobil za fabričkog BMW vozača Tima Gloka, čiji timski kolega Šeldon van der Linde uopšte ne učestvuje na ovom testu.

Timov najbrži krug bio je 2,5 sekunde sporiji od Gecovog i on je klasifikovan kao četrnaesti i pretposlednji, našavši se samo ispred Rozbergovog DTM debitanta Deva Gora.

Osim što su radili na setapu, timovi su se u sklopu svojih različitih probnih programa naveliko bavili i dužim vožnjama.

Takođe, u utorak se većina automobila pokazala u svojim trkačkim livrejama za 2021, pa je sve izgledalo znatno koloritnije i upečatljivije nego na premijeri u Baden-Virtembergu.

Testiranja na Lauzicringu nastavljaju se danas, a vozači ponovo na raspolaganju imaju dve dvočasovne sesije.