Pre 30 godina vozio DTM debi, pre 20 poslednju trku, sada planira DTM gostovanje

(c) Daimler AG

Nemački Haupt rejsing tim (HRT) biće jedna od klijentskih postava Mercedesa u dolazećoj DTM sezoni i uživaće fabričku podršku nemačkog premijum proizvođača.

HRT je već objavio da će za prvo izdanje šampionata na GT3 tehničkoj platformi prijaviti dva “mercedesa AMG GT3”.

Tim je relativno nov u međunarodnoj gran turizmo areni. Prošle godine ga je osnovao bivši DTM vozač, sada biznismen Hubert Haupt. On se kao timski kolega Hans-Joahima Štuka trkao za fabrički Audi u “klasičnoj epohi” 1991/92. i sa Opelom u obnovljenoj seriji 2001. U tom periodu upisao je 36 startova i jedan podijum.

Preuzevši neke od ključnih ljudi trofejne ekipe Blek falkon, dvostrukog osvajača Nirburgringa 24H, HRT se s “mercedesima” 2020. takmičio u Nirburgring endurans seriji i GT Svetskom čelendžu Evropa. Tim je u januaru vozio i Dubai 24H, završivši na apsolutnom podijumu s vozačkom postavom Pro statusa.

Ko će braniti njegove boje u DTM kampanji, zasad nije ozvaničeno, ali pretpostavke odavno “vide” nekadašnjeg DTM pilota Maksimilijana Geca kao vodećeg kandidata za prvo sedište. Gec je i bivši ADAC GT Masters prvak i važi za jednog od najbržih vozača u GT programu Mercedesa.

Jedna novija spekulacija predviđa da će drugi kokpit zauzeti italijanski formula trkač Luka Gjoto.

“Zaista se radujem DTM-u, ta serija je tesno povezana s mojom ličnom karijerom trkača, a sada i vlasnika tima”, rekao je Haupt. “S timom HRT smo počeli tek sredinom 2020, a već smo ostvarili neke velike uspehe na GT3 sceni kao Mercedes-AMG performantni tim. Ulazak u DTM je sada logičan sledeći korak za nas.”

“Znamo da će izazov biti veliki, ali upravo to volimo. Svi mi ovde u HRT gajimo ogromnu strast prema auto-sportu, a ovom izazovu pristupićemo uobičajeno profesionalno.”

O svojoj vozačkoj postavi on kaže: “Stavićemo u kokpit jednog iskusnog AMG vozača, koji jasno treba da se bori za titulu. Drugi vozač će verovatno biti mladi vozač iz Formule 2 ili Formule 3, koji naravno prvo mora da se navikne na GT automobil. Verujem da je to dobar miks, jedan brzi GT vozač i jedan mladi vozač formula. Mladići koji dolaze iz formula trka nisu u poziciji da se bore za (GT) titulu u svojoj prvoj godini.”

Da stvar bude još zanimljivija, 51-godišnji Bavarac ne namerava da ove sezone samo komanduje sa zida boksa. On želi da u gostujućem startu i sam sedne za volan, 30 godina posle svog DTM debija i 20 godina nakon svoje poslednje izvezene DTM trke.

“Ako ste vozili 1991, 1992. i zatim ponovo 2001, naravno da bi bila lepa priča ako opet sednete za volan 30 godina kasnije i učestvujete u DTM trci. Počastiću sebe time. Tek treba da odaberem pravu trku, ali bi lako moglo da se desi da budem na startu one prve u Monci, 14. juna”, dodao je Haupt.

Iako po godinama spada u veterane, Hauptove današnje mogućnosti za volanom ne treba olako svrstavati u kategoriju vozača džentlmena, bar ne u endurans vožnjama. Bio je član trećeplasirane posade na ovogodišnjem Dubai 24H, a istu trku je s kolegama osvajao u izdanjima 2015, 2018 i 2020. U 2019 je osvojio drugo mesto u apsolutnom poretku Nirburgringa 24H.

Osim DTM kampanje 2021, njegov tim planira i GT Svetski čelendž Evropa, uključujući i 24 časa Spa, odabrane trke Nirburgring endurans serije i 24 sata Nirburgringa.

DTM sezona počinje rundom na Nacionalnom autodromu Monca, pre koje su predviđeni zajednički zvanični testovi na Hokenhajmringu i Lauzicringu.