Prva DTM pobeda za “BMW M6”: Vitman osvojio drugu trku na Zolderu

Vozač marke iz Minhena i ekipe Valknehorst, Marko Vitman, slavio je na drugoj DTM trci na belgijskom autodromu, ispred Maksimilijana Geca u “mercedesu” i Lijama Losona u “ferariju”

U kvalifikacijama za trku 2, Vitman je osvojio svoju 15. pol-poziciju u DTM karijeri, ispred “mercedesa” Lukasa Auera i Audijevog predstavnika, Majka Rokenfelera. Lider u šampionatu i pobednik prve trke na Zolderu, Kelvin van der Linde je kvalifikacije završio na četvrtom mestu.

Danijel Hunkadelja se kvalifikovao kao peti, međutim, zbog kazne za incident iz jučerašnje trke, pomeren je 10 mesta niže na startu. Sa petog mesta krenuo je aktuelni vicešampion Niko Miler, ispred Lijama Losona u najbolje plasiranom “ferariju”, i “meklarena 720s” koji ovog vikenda vozi Kristijan Klin.

Najbolje plasirani “lamborgini” bio je onaj kojim upravlja Esme Hoki, koja je startovala sa 10. mesta, dok je druga dama u takmičenju, Sofija Flerš, započela trku tek sa pozicije 17.

Nakon incidenta u subotnjoj trci, Ardžun Maini nije vozio ni kvalifikacije ni trku, jer njegov “mercedes” nije mogao biti popravljen.

Vitman se održao na prvom mestu na startu, ispred Auera, dok je Kelvin van der Linde pretekao Rokenfelera, a isto je učinio i Loson. “Mercedes” Vensana Abrila je završio prolaz kroz prvu krivinu okrenut, nakon kontakta sa sestrinskim automobilom Filipa Elisa.

Monegašanin je uspeo da pokrene “mercedes AMG”, ali nije odmakao daleko i parkirao je u šljunki pored staze, zbog čega se na pisti pojavilo sigurnosno vozilo. Elis je za incident kažnjen prolaskom kroz pit-lejn.

Na restartu je Kelvin van der Linde pokušao da pretekne Auera, ali je posle kontakta sa Austrijancem pao na četvrto mesto, iza Losona, dok je Miler sišao sa piste i pao na deseto mesto.

Klin je prvi posetio garažu radi redovne promene guma na kraju šestog kruga. Auer i Gec su učinili isto na kraju osmog kruga.

Vitman i Rokenfeler su sledeći od vodećih posetili garažu, a Vitman je uspeo da se vrati na stazu isped Auera i Geca. Loson se nakon svog pitstopa smestio između Geca i Elisa, dok je Kelvin van der Linde krug kasnije izašao iz pitlejna u direktan duel sa Elisom, koji je izgubio.

U 17. krugu Esteban Mut je pretekao Hunkadelju za 12. mesto. Auer je takođe kažnjen sa pet sekundi, a Mut je nastavio svoj pohod, pretekavši Maksimilijana Buka, zamenu za Gerija Pafeta.

Pilot iz Belgije se domogao zanjeg branika Rokenfelerovog “audija”, preticanje je usledilo u drugoj krivini u 23. krugu, pa je domaći trkač krenuo u poteru za liderom u generalnom. Prvi duel je usledio u narednom krugu, kada se Kelvin van der Linde odbranio uz blagi kontakt.

Miler je posetio garažu na kraju 26. kruga sa druge pozicije i vratio se na stazu kao sedmi, ispred kolone u kojoj su bili Elis, Kelvin van der Linde, Mut, Rokenfeler i Buk. Albon je kao vodeći u trci obavio obaveznu promenu guma krug kasnije i vratio se iza Milera.

Poslednji je na promeni guma bio Šeldon van der Linde i izašao je na stazu direktno ispred svog brata, koji se istovremeno branio od Muta.

U 32. krugu, u duelu za 16. mesto, Dev Gor je okrenuo Tima Gloka na stazi.

Vitman je prešao prvi preko ciljne linije, što je prva pobeda za BMW u novoj DTM eri, ispred Geca i Losona. Miler je klasifikovan kao četvrti, ispred Auera koji je prošao pored karirane zastave kao drugi, ali je rangiran kao peti zbog kaznenih pet sekundi.

Albon je trku završio na šestom mestu, ispred braće van der Linde, Šeldona i Kelvina, dok su Mut i Rokenfeler kompletirali plasman najboljih deset.

U generalnom plasmanu, Kelvin van der Linde vodi sa 101 poenom ispred Losona koji ima 80 i Geca koji ima 72 poena. Vitman se nakon ove pobede popeo na četvrto mesto sa 67 poena, ispred Albona koji ima 54.

Sledeća DTM trka je na programu 21. i 22. avgusta, kada nemačka premijum serija gostuje na Nirburgringu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*