Prvi Indijac u DTM redovima: Ardžun Maini vozi GetSpeed “mercedes”

Foto: Facebook

Bivši formula trkač Ardžun Maini ove godine će voziti svoju prvu DTM sezonu, istovremeno i prvu u kokpitu jednog GT3 automobila.

On će biti prvi DTM trkač iz Indije, a takmičiće se kao pilot “mercedesa AMG GT3 evo” nemačke ekipe GetSpeed rejsing.

Maini se u karijeri najviše bavio jednosedima: 2014. godine bio viceprvak Britanske Formule 4, izgubivši bitku s timskim kolegom Džordžom Raselom, sada F1 vozačem Vilijamsa.

Posle dve rezultatski slabe sezone u Evropskom F3 šampionatu, prešao je u GP3 seriju. U njoj je vozio za tim Jencer i za dve godine takmičenja osvojio je jednu sprint trku i još dva podijuma.

Prelazak u Formulu 2 s italijanskom ekipom Trajdent 2018. rezultirao je parom petih mesta u Monaku kao najboljim pojedinačnim rezultatima. U jednom razdoblju tokom 2017. i 2018. godine imao je status razvojnog vozača Has F1 tima.

Formule su prestale da mu budu preokupacija od 2019, kada je izvezao punu sezonu u Evropskoj Le Man seriji i debitovao na 24 časa Le Mana.

Zbog pandemije je prošle godine bio manje aktivan i ubeležio je startove na završne dve ELMS runde, dok se ove sezone vratio u akciju u Azijskoj Le Man seriji u sveindijskoj ekipi čiji je član i Narain Kartikejan.

Maini u 2021. planira povratak na Le Man, ali će imati i punu DTM kampanju.

“Apsolutno sam oduševljen što vozim DTM za Mercedes-AMG s timom GetSpeed”, kazao je 23-godišnji Indijac. “Prvo pravo iskustvo o šampionatu stekao sam 2015, kada sam se takmičio u Formuli 3 i kada smo vozili na istim vikendima kao DTM.”

“Takvu atmosferu nikada ranije nisam doživeo i osećam se privilegovanim što ću konačno živeti jedan od svojih snova. Ova serija uživa lep glas širom sveta i za mene je savršena prilika da se oprobam protiv brzih GT3 vozača.”

“Šlag na torti je svakako činjenica da ću se u šampionatu trkati s jednim od najboljih automobilskih brendova na planeti. Mercedes-AMG nije potrebno predstavljati i radujem se partnerstvu za koje se nadam da će biti dugo i uspešno.”

Predstavnici indijske filijale Mercedes Benca posebno su ponosni i uzbuđeni što imaju prvog nacionalnog predstavnika u tradicionalnoj nemačkoj seriji.

GetSpeed je četvrti klijentski tim Trokrake zvezde u DTM šampionatu baziranom na GT3 tehničkim pravilima, uz GrupuM, HRT i Vinvord motorsport.

Spisak se tu verovatno neće završiti, jer se i dalje očekuje da u igru uđe Mike motoršporta sa Garijem Pafetom.