Rast: Koliko god voleo DTM, ove godine ga neću voziti

Trostruki DTM šampion Rene Rast ove godine neće braniti naslov prvaka u nemačkoj tradicionalnoj seriji, već će se isključivo posvetiti fabričkom celosezonskom angažmanu u Audi postavi u Formuli E.

To znači da će prva GT3 DTM sezona proteći bez aktuelnog šampiona, da će tron ostati upražnjen i da će prvi put posle 2018. na njega sesti neko od Rastovih sledbenika.

Rast je u četiri pune sezone osvojio tri DTM titule (sve sa timom Rozberg), od kojih poslednje dve uzastopno, savladavši kolegu iz Audi tabora, Nika Milera.

Za četiri godine Rast je postao treći najuspešniji vozač u DTM istoriji, kao i najuspešniji Audi vozač svih vremena u ovoj kategoriji.

Kraj fabričkog Audi DTM programa odveo je nemačkog asa do fabričkog sedišta u Formuli E. Ipak, on je ostavljao otvorenom mogućnost da vozi dva paralelna programa ukoliko im se kalendari ne preklapaju, ili za odabrane nastupe u serijama baziranim na klijentskom trkanju.

DTM opcija sada i definitivno otpada. Rast čak ni u parcijalnoj kampanji svoju pažnju neće posvećivati i DTM automobilima GT3 specifikacije i biće fokusiran na sveelektričnu FIA formula seriju. Realno, Audi ga za to i plaća.

U Formuli E on je dosad startovao sedam puta: gostovao je u Berlinu 2016, a letos je izvezao svih šest trka koje su činile finale sezone na Tempelhof aerodromu i u jednoj od njih stigao je i do podijuma.

U nedavno izvršenoj podeli uloga po različitim sportskim programima, Audi je klijentsko DTM učešće predvideo za Milera i Majka Rokenfelera, prvaka serije iz 2013. Tako će obojica ostati na platnom spisku premijum proizvođača iz Ingolštata.

“Koliko god da volim DTM i koliko god bih voleo da se takmičim za klijentski Audi tim, zajednički smo odlučili da ću se u 2021. koncentrisati samo na Formulu E”, otkrio je Rast.

Potencijalna preklapanja između DTM i (nekompletnog) kalendara Formule E takođe su uzrok za ovakvu odluku, pogotovu u doba pandemijske neizvesnosti i mogućih dodatnih pomeranja u rasporedu oba takmičenja.

Kalendar Formule E je velika nepoznanica. Otprilike polovina trka ima svoje potvrđene datume (mada je pitanje koliko se to u današnje vreme može smatrati realnim), dok se lokacije za ostatak sezone smatraju provizornim i termini takmičarskih vikenda tek treba da budu određeni.

Čak i u takvoj situaciji, bez dodatnih premeštanja i komplikacija, pretpostavlja se da bi bar dve DTM i Formula E runde mogle da se poklope.

Otud je i logično da Rastu kao fabričkom vozač Audija prioritet mora da bude Formula E, kao jedino takmičenje u kom Audi ima fabrički program 2021.

“I kalendar Formule E je i dalje nesiguran zbog pandemije, a povrh toga, serija je sada dodatno dobila na značaju jer se vodi kao zvanični svetski šampionat. Zato sam tu želeo da odigram na sigurno”, dodao je 34-godišnji superstar marke sa četiri prstena.

Da je stvar ispala drugačije i da Rast ipak vozi i DTM 2021, pretpostavlja se da bi nastupao za Abt sportslajn, ekipu koja je prošle godine osvojila timsku titulu.

Kako to nije slučaj, Abt će po svoj prilici zadržati svog pulena Milera, koji je s timom od 2016, mada to još nije ozvaničeno. Inače, i Miler ima celosezonski program u Formuli E, ali s privatnom ekipom Dregon koju vodi Džej Penske.

Od nekadašnjih Audi fabričkih timova, DTM kampanje će se klijentskim “R8 LMS” voditi Abt i Rozberg.

Rast je trenutno u Saudijskoj Arabiji, gde u petak otvara svoju prvu punu sezonu u Formuli E.