Rast: Moja pobeda donela je titulu Timu Rozberg, time smo stavili tačku na “i”

Iako je DTM titulu obezbedio na pretposlednjem vikendu sezone, Rene Rast je pokazao da je i dalje gladan pobeda.

Audijev superstar počeo je takmičarsku subotu na Hokenhajmringu osvajanjem pol-pozicije, a dan je priveo kraju sedmim ovogodišnjim trijumfom.

Rast je kontrolisao prvu fazu trke, ali je posle minimalno sporijeg pit-stopa bio prinuđen da se za pobedu bori sa BMW pilotom Markom Vitmanom. Bavarac je za krug ranijim odlaskom u boks pokušao da stekne taktičku prednostm, u jednom trenutku je čak i poveo, ali je Rastov tempo bio superioran, uz to potpomognut DRS i “push-to-pass” opcijama.

Rastova pobeda i pol-pozicija vrede 28 bodova i ti poeni su njegovom Audi sport timu Rozberg doneli ekipnu DTM titulu. Robin Frajns je upisao 12 bodova za konkurentski Audi sport tim Abt sportslajn, što nije bilo dovoljno da poslednji preostali duel u šampionatu ostane otvoren do nedelje. Drugi vozači ekipa Rozberg i Abt, Džejmi Grin i Niko Miler, danas nisu ušli u zonu bodova.

„Pobeda je uvek poseban trenutak, a osvajanjem timske titule stavili smo tačku na i. Drago mi je zbog cele ekipe, zajedno toliko smo rada uložili u ovaj projekat, to su bili beskrajni sati i dani. Do pobede nisam stigao tako lako kako je možda spolja izgledalo. Bilo je veoma hladno, Marko je vozio stvarno dobru prvu turu i vršio je veliki pritisak, ali sam ja na drugom setu guma bio brži od njega“, komentarisao je Rast.

Vitman se u Baden-Virtembergu, kao i na otvaranju sezone, ponovo pokazao moćno i na cilju je bio najbliži Rastov pratilac. Njegovo vođstvo u trci trajalo je samo jedan krug i on je objasnio da mu je intervencija sigurnosnog automobila praktično upropastila taktički zdravu zamisao o ranom pit-stopu.

„Ceo dosadašnji vikend je protekao dobro. Danas sigurnosno vozilo nije bilo na našoj strani, i to pošto smo imali dobru prvu smenu u trci, na hladnom asfaltu. Prestigli smo Rokenflera i prišli smo Rastu. Pokušali smo da ga dobijemo ranijim odlaskom u boks i to je funkcionisalo. Ali, sigurnosni auto se pojavio na stazi u apsolutno pogrešnom trenutku. Posle toga sam imao jednu pravu šansu za manevar i nju sam iskoristio. Međutim, to je bila više predstava, Rene je uzvratio uz pomoć DRS-a. Sezonu smo otvorili pobedom, sada ćemo sutra pokušati sve da je pobedom i zatvorimo“, ispričao je Vitman.

Za drugi “audi” na podijumu postarao se Majk Rokenfeler, treći u prolasku pored karirane zastave. Roki je završio na poziciji s koje je i startovao, mada se u ranoj fazi vozio na drugom mestu, ali je kasnije popustio.

„Moj start nije bio veličanstven, ali je bio dovoljno dobar. Rano sam uspeo da prestignem Vitmana i približio sam se Reneu. Međutim, njih dvojica su danas jednostavno imali bolji tempo od nas. Kad me je Marko ponovo prestigao, moje gume više nisu mogle da izdrže i morao sam da odustanem od borbe s njim”, objasnio je Rokenfeler.

Najbolji rezultat za R-Motorsport Aston Martin postigao je sedmoplasirani Pol di Resta.

Među gostima iz Super GT serije zablistao je Dženson Baton, koji je u “hondi NSX” startovao sa sjajnog šestog mesta, a trku završio deveti, uprkos grešci tokom pit-stopa. Baton je u grupi s trojicom DTM suparnika vozio superborbeno i celog vikenda je najuspešniji trkač iz japanske delegacije. On, istina, poznaje Hokenhajmring iz F1 dana, ali niko od gostujućih pilota i timova ne zna ništa o Hankuk gumama. Dodatno, “honda”, “leksus” i “nisan” startovali su bez DRS-a i “push-to-pass” mogućnosti, a u Baden-Virtembergu se vozi bez ikakvog Balansa performansi.

„Na startu sam izgubio samo jedno mesto, međutim, DTM automobile je teško pratiti kad nemate DRS”, ispričao je Dženson svoja zapažanja. “Tek kad sam pronašao ritam mogao sam da se održim protiv njih. U svakom slučaju, morao sam bolje da pazim na gume, a i prekasno smo otišli u boks, pa nam je i zaustavljanje trajalo duže. Momci nisu navikli na ovakve pit-stopove zato smo izgubili nešto vremena. U trci su nam pritisci guma bili previsoki već posle nekoliko krugova, moramo još mnogo da naučimo o DTM-u. Posle restarta sam se probio sa 15. mesta na deveto i tu sam se silno zabavio.“

Tačku na DTM sezonu 2019. staviće nedeljna trka, za koju se kvalifikacije voze sutra u 10:30, a sama startuje u 13:30.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × four =