Rast prvi na Spa u još jednoj petostrukoj pobedi Audija!

Rene Rast, vozač Audija, pobedio je na drugoj trci DTM sezone na autodromu Spa Frankoršamp, ispred kolega po brendu Nika Milera i Robina Frajnsa.

Njemu je to 18. trijumf u DTM karijeri i sad mu nedostaje još “samo” sedam da bi se na večnoj Audi listi izjednačio s Matijasom Ekstremom.

Rast je imao mnogo problema sa gumama u jučerašnjoj trci, a danas je startovao prvi, nakon što je u kvalifikacijama sprečio Frajnsa da se dokopa i druge uzastopne pol-pozicije vikenda. Aktuelni DTM šampion danas je predvodio Audi trio: Frajns je počeo trku kao drugi, a Miler kao treći.

Najbolje plasirani “BMW M4 DTM” vozio je Južnoafrikanac Šeldon van der Linde, u nedelju četvrti na startu.

Rast se na startu odvojio od konkurenata, dok je Miler uspeo da pretekne Frajnsa. Dobro je startovao i Majk Rokenfeler koji je pretekao van der Lindea za četvrtu poziciju.

Na kraju prvog kruga, kontakt su imali Harison Njui i Džonatan Aberdin. Južnoafrikanac je okrenut na stazi, a sin legendarnog F1 dizajnera kažnjen je prolaskom kroz pitlejn.

U još jednom Audi-BMW duelu, Džejmi Grin je na početku trećeg kruga pretekao Lukasa Auera za sedmu poziciju, a pred krivinu Puon, prošao je i “BMW” Filipa Enga. U narednom krugu, Miler je iskoristio odličan ritam i preoteo Rastu prvu poziciju na Kemel pravcu. Auer je na istom mestu pretekao svog BMW kolegu Enga.

Filip Eng, “BMW M4 DTM”

Ferdinand Habzburg je prvi posetio garažu u osmom krugu nakon što je vrlo smelo pretekao Vitmana pred samom O ruž krivinom, a potom je iza sebe u dva kruga ostavio Tima Gloka i Enga. Austrijski vozač je pred garažom stajao dosta dugo i upozoren je da čuva zadnje gume. U međuvremenu, u BMW duelu Glok je pretekao Enga za deveto mesto.

U desetom krugu, Dival je na sličan način kao Habzburg protiv Vitmana pretekao Auera za sedmo mesto, a nešto kasnije na Kemel pravcu, Glok je izgubio poziciju devet od Enga. U narednom krugu bivše F1 vozača pretekao je i WRT “audi” kojim pilotira Fabio Šerer. Glok je nastavio ga gubi pozicije kada ga je u 12. krugu savladao i Aberdin.

Od vodećih, prvi je garažu posetio Rokenfeler, koji je bio na četvrtom mestu, što je strategija koja nije dala dobre rezultate u jučerašnjoj trci. U međuvremenu, Rasta je sustigao Frajns i počeo da vrši ogroman pritisak na aktuelnog DTM šampiona.

Rast je otišao na promenu guma u 13. krugu i vratio se na stazu ispred Rokenfelera. Zajedno sa Rastom, garažu su posetili Dival i Auer. U istom krugu, iz trke je povučen “audi RS5 DTM” Harisona Njuija.

Robin Frajns, “audi RS 5 DTM”

Frajns i Grin su nasledili vodeće pozicije kada je u 14. krugu i Miler obavio obaveznu zamenu guma. Na stazu se vratio kao četvrti, ispred Rasta i Vitmana, koji tada još nije menjao gume. Frajns je u 16. krugu otišao na promenu, kao poslednji od vodećih koji je to učinio. Holanđanin je uspeo da se vrati na stazu neposredno ispred svog Audi kolege Rokenfelera.

U 18. krugu Vitman je nakon veoma dugog ostanka na stazi konačno stao na promenu guma, u trku se vratio kao trinaesti, pa pretekao Glokov “BMW M4 DTM”. Habzburg je još jednom posetio garažu. Dva kruga kasnije Grin je obišao Rokenfelera za 4. poziciju, dok je krug kasnije Rast nakon odlične vožnje pretekao Milera za lidersku poziciju u trci.

U 24. krugu, Miler se primakao Rastu na manje od 3 desetinke, a Džonatan Aberdin je uspeo da pretekne klijentski “audi RS5 DTM” Fabija Šerera za deveto mesto. Vitman je iskoristio sveže gume, pa se i on domogao Šerera.

Rast je uspeo da se održi na prvoj poziciji tokom poslednjeg kruga i prošao prvi kroz cilj ispred Milera i Frajnsa. Grin je nakon odlične subotnje trke (bio drugi) danas stigao na cilj četvrti, ispred “audija RS5 DTM” Majka Rokenfelera, koji je kompletirao drugi uzastopni petostruki trijumf brenda iz Ingolštata.

Najbolje plasirani BMW je do cilja je dovezao šestoplasirani Šeldon van der Linde, praćen “audijem” Loika Divala i trojkom “BMW-a” za čijim su volanima sedeli Lukas Auer, Džonatan Aberdin i Marko Vitman.

Prvi ispod bodovne crte bio je Filip Eng, ispred Fabija Šerera i Tima Gloka. Robert Kubica je svoju drugu DTM trku, kao i juče, završio na 14. mestu ispred “audija” Ferdinanda Habzburga.

Niko Miler, “audi RS 5 DTM”

Nakon ovog trkačkog vikenda Niko Miler je vodeći u generalnom sa 46 poena, ispred Renea Rasta koji ima 39. Džejmi Grin je trećeplasirani sa 30, dok Frajns i Rokenfeler imaju po 22 poena.

Sledeća DTM runda na programu je od 14. do 16. avgusta na stazi Lauzicring.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*