Rast: U 2019. mi je dobar krug uglavnom bio dovoljan za pol-poziciju, sad to više nije slučaj

Dvostrukog i aktuelnog DTM šampiona Renea Rasta počela je da frustrira dominacija suparničkog Audi Abt tima na poslednjim rundama serije.

Rast vozi za Audi tim Rozberg i prošlog vikenda na Asenu nije uspeo da se izbori za izlazak na podijum, što mu se u 2020. još nijednom nije dogodilo.

U ovoj godini Abtova postava postala je najbrži od fabričkih Audi timova. Za nju voze Niko Miler i Robin Frajns, trenutno prvi i drugi u generalnom.

Švajcarac je u osam startova pobedio tri puta i još u četiri navrata izašao na podijum, Holanđanin ima jedan trijumf, dva druga i tri treća mesta. Oni su u zbiru osvojili bezmalo dva puta više bodova od ekipe Rozberg, čije boje brane Rast i Džejmi Grin.

Dominacija tima iz Kemptena ostavlja Rasta na trećem mestu na tabeli, sa zaostatkom od 44 poena u odnosu na lidera. On je na Asenu obe trke završavao kao peti, mada je u onoj nedeljnoj startovao s pol-pozicije.

Upitan koliko ga frustrira što je ekipa Abt toliko isprednjačila u odnosu na njegov tim, Rast je za Motorsport.com kazao: “Veoma sam frustriran, kao što možete i da pretpostavite. Kad u kvalifikacijama ove godine izvezem dobar krug, to više nije dovoljno za pol-poziciju. Prošle godine mi je dobar kvalifikacioni krug uglavnom bio dovoljan za pol-poziciju.”

“A ako bih prošle godine u kvalifikacijama pogrešio, to je ipak i dalje najverovatnije bilo dovoljno dobro za drugo mesto. Ali, u subotu sam na Asenu izvezao dobar krug i kvalifikovao se šesti. Stvarno je teško.”

“Trenutno nemamo tempo da se borimo s Abtovim automobilima. Kao što ste mogli da vidite u trci i kvalifikacijama, oba Abt automobila su neverovatno moćna. Niko i Robin su leteli po kiši i na Lauzicringu. Dakle, definitivno moramo da ih sustignemo da bismo imali šansu u ovogodišnjem šampionatu.”

Rast je osvojio dve DTM titule u protekle tri sezone i ne jednom je dokazao da posle nešto slabijih rezultata može da se vrati u pobedničku formu i krene da niže pobede. On ističe da ga forma Abtovog tima dodatno motiviše na najveća pregnuća.

“Njih je sada očigledno veoma teško pobediti, ali toliko mnogo stvari može da se promeni tokom sezone. I u prošlosti sam vodio neke teške bitke. Na primer 2018. sa Mercedesom i Garijem Pafetom, u 2017. sa Matijasom Ekstremom, prošle godine s Milerom. I te borbe bile su prilično oštre.”

“Stanje u ovom trenutku još ne znači ništa i uveren sam da ćemo biti sposobni da uzvratimo. U nekom trenutku i tim Abt će donositi pogrešne odluke, što ćemo morati da iskoristimo kada se bude desilo.”

“Iskreno, to me još više motiviše. Svakog jutra ustajem i kažem: ‘OK, sad idemo da probamo da ih pobedimo’. Volim to takmičenje i volim izazov, da budemo u malom zaostatku a da onda popravimo situaciju.”

“U nedelju ujutru smo izveli dobar korak (osvajanjem pol-pozicije – prim.) i malo smo pritisnuli Abt. Volim takvu situaciju i nikada ne odustajem. Takođe, frustracija me ne drži dugo. Budem frustriran nekoliko sati, a onda opet pogledam unapred i pokušavam da pobedim.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*