Rast već na Nirburgringu može do druge DTM titule

René Rast (GER), Audi

Na sedmoj DTM rundi voženoj na Lauzicringu Audi je obezbedio proizvođačku titulu za 2019; ovog vikenda njegov as Rene Rast u prilici je da se takmičarski vikend pre kraja sezone popne na šampionski tron u vozačkoj konkurenciji.

Nemačkoj premijum turing seriji sledi Nirburgring, domaćin sezonskih trka 15 i 16. Kao pretposlednja runda u godini, to je i prva koja može da donese individualnog šampiona.

Rast je na čelu tabele sa 234 boda, sledi ga Audi kolega Niko Miler sa 214. Budući da se tokom vikenda može osvojiti najviše 56 poena, ukoliko Rast bude imao toliku prednost u nedelju po podne, osvojiće i drugi DTM naslov u karijeri.

Pre godinu dana, Rast je na Nirburgringu zabeležio istorijsko DTM postignuće: osvojio je obe pol-pozicije i obe trke vikenda i upisao maksimalno mogućih 56 bodova, što nikome ranije nije pošlo za rukom. Ukoliko tako nešto ponovi i sada, obezbediće titulu rundu pre kraja sezone. Audijevom superstaru takav skor pada na pamet.

“Ne mogu da očekujem da će sve teći kao prošle godine, kada sam osvojio maksimum bodova, iako je lepo pomišljati na to. Prošlogodišnja runda na Nirburgringu bila je zaista izuzetan vikend, kakav se u DTM-u nikada ranije nije desio. Od samog starta sve se uklopilo. Veoma smo moćni u kvalifikacijama, ali ne mislim da činimo išta drugačije od ostalih vozača. Možda su moje pripreme malo intenzivnije, ali mimo toga, svi mi imamo iste sposobnosti i tu nema tajni”, kazao je Rast.

Miler pred sobom ima krupan zadatak da odluku o prvaku odloži za sezonsko finale na Hokenhajmringu, koje je na programu od 4. do 6. oktobra. Švajcarcu je imperativ da u Ajfelima osvoji više poena od Rasta i da u Baden-Virtemberg otputuje kao pretendent na krunu, ali i da za sobom zadrži BMW konkurente.

“Moj je cilj prilično jasan – da smanjim zaostatak za Reneom”, izjavio je Miler, koga u nedelju očekuje stoti DTM start. “Da bih to postigao, moram da se borim za pobede. Očekujem da će Rene biti među vodećima na Nirburgringu, zato i ja moram da budem na čelu ako želim da osvojim više bodova od njega i da ga pobedim. S druge strane, takođe želim da povećam svoju prednost nad Vitmanom i Engom. Ako to uspemo da izvedemo pre Hokenhajma, biće lepo, ali i Marko i Filip mogu da zadaju udarac na Nirburgringu, gde će sigurno ponovo biti među kandidatima za pobedu.”

Da bi opstali kao kandidati, BMW aduti Marko Vitman (167) i Filip Eng (140 bodova) imaju još veći, još teži i skoro nemoguć posao. Zajedno s njima, u krug pilota koji matematički još imaju čemu da se nadaju spada i Audijev Majk Rokenfeler (138 poena), ali sve i kad bi njegov zaostatak bio manji, ne bi bilo realno očekivati da ga Audi pusti da krade bodove Rastu ili Mileru.

“Na nekoliko proteklih trkačkih vikenda videli smo da je Audi malo kolektivno jači od nas”, analizirao je Vitman, priznajući snagu protivnika. “Nisu to samo Rene i Niko, mnogo je Audi vozača bilo na vrhu, i u kvalifikacijama i u trkama. Nama je ova situacija teška, ali na kraju krajeva ja jedino mogu da dam sve od sebe i da vidim kako ćemo iskoristiti svaku od šansi koja nam se pruža. Ne guramo glavu u pesak, pokušavamo da damo sve od sebe, iako znamo da do titule više ne možemo samo sopstvenim snagama. Ali, svako ko poznaje DTM takođe zna da svašta može da se dogodi u bilo koje vreme. Još je sve moguće, ja se nadam da nama Nirburgring leži malo bolje. Ranije smo tu bili prilično dobri i osvajali smo trke.”

U timskom poretku – najmanje zapaženom u DTM svetu – glavna borba za naslov vodi se između ekipa za koje voze Miler (Audi sport Abt sportslajn) i Rast (Audi sport team Rozberg). Vodeći tim ima 335 bodova, a drugoplasirani 313. U toj konkurenciji za raspodelu je preostalo još 192 poena, pa teoretske šanse imaju i BMW tim RMG (246), Audi sport tim Feniks (239) i BMW tim RMR (173).

R-Motorsport Aston Martin nije pretendent ni na jednu titulu. U njihovom slučaju nastup na Nirburgringu koristan je zbog sticanja novih iskustava, kilometraže i odmeravanja snaga.

“Na Lauzicringu smo videli da smo po maksimalnoj brzini dostigli naše konkurente, naše performanse na pravcima bile su jače. Znamo zbog kojih problema naši automobili nisu stigli do cilja i nadamo se da smo bolje sredili naš trkački paket za Nirburgring, i s aspekta setapa, i s aspekta performansi motora, kao i da smo ispeglali probleme s nepouzdanošću s kojima smo se susreli na Lauzicringu”, kazao je vozač švajcarske postave Ferdinand Zvonimir fon Habzburg

DTM se na Nirburgringu trka na skraćenoj verziji Gran pri staze, dugačkoj svega 3.629 metara. Površina piste je glatka i pruža slabo prianjanje. Iako je konfiguracija kratka, krasi je solidna raznovrsnost. Pravci i brze krivine smenjuju se sa sporijim sekcijama, uz značajne promene u elevaciji.

“Mnogo trka se vozi na Nirburgringu i asfalt je prilično erodiran, što može rezultira malo većim trošenjem guma od uobičajenog. Setap automobila mora da osigura da gume brzo dostignu optimalnu radnu temperaturu, ali ne sme da bude isuviše agresivan, jer u tom slučaju gume mogu da se potroše brže nego što je očekivano”, istakao je Tomas Baltes, Hankukov DTM trkački inženjer.

“Nije samo konstrukcija pneumatika izložena većem stresu zahvaljujući dejstvu kompresije, već i automobili žestoko koče u prvoj krivini, pa tu prelaze preko ivičnjaka i prolaze kroz zavoj pod nagibom. To takođe opterećuje konstrukciju pneumatika, ali ranije nije uticalo na njihove performanse. Generalno, sve komponente naših guma izložene su velikom opterećenju i ponovo će ishod trka umnogome zavisiti od toga kako vozači izađu na kraj sa svim izazovima.”

U Ajfelima je vreme uvek nepredvidivo, pa i taj faktor mora da se uzme u obzir, jer tu nisu neuobičajeni ni kiša, hladnoća, magla pa ni grad. Zato vozači i timovi na Nirburgringu moraju da budu spremni na sve, jer se tu, otprilike, sve i može dogoditi.

DTM takmičarski vikend na Nirburgringu počinje parom treninga u petak, prvi je u 13 sati, drugi u 16:25. Subotnje 20-minutne kvalifikacije voze se u 10:50, trka 1 startuje u 13:30. U nedelju vozače očekuje isti program, po samo malo drugačijoj satnici – kvalifikuju se od 10:25, trkaju se od 13:30.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + three =