Rast: Za subotnju pobedu falio mi je možda samo jedan krug!

Marko Vitman je u subotu na Brends Heču upisao 14. pobedu u DTM karijeri, a četvrtu u 2019, po čemu je najtrofejniji trkač tekuće sezone.

Bavarca i njegov “BMW M4 DTM” je sa samo 3 desetinke zakašnjenja do cilja ispratio Rene Rast u “audiju RS 5 DTM”.

U finišu je Vitmanov tempo dramatično opao, ali u triler završnici ipak nije došlo do promene lidera u poslednji čas, mada Rast jeste delovao kao pretnja i za tili čas je skoro neutralisao dotadašnji zaostatak od 5 sekundi.

„Za navijače je završnica sigurno bila napeta, ali iz moje perspektive pobeda nijednom nije bila ugrožena”, objasnio je Vitman, koji je danas zahvaljujući pol-poziciji i trijumfu osvojio maksimalnih 28 poena.

“Naravno, moje gume su na kraju već bile “upucane”, jer smo rano bili u boksu. Takođe, pratioci pred kraj trke mogu neograničeno da koriste DRS i “push to pass”, a vodeći ne. Sve dotle sam sam dobro održavao prednost.”

“U kvalifikacijama je vreme bilo promenljivo, a prskalo je i pre starta. Ipak, ostali smo smireni i obavili smo dobar posao. Lepo je što je “aston martin” vodio trku na početku – upućujem im komplimente“, poručio je po broju osvojenih trka najuspešniji BMW pilot u DTM istoriji.

Rast je, reklo bi se s pravom, smatrao da je najvredniji pehar danas mogao biti njegov, samo da je trka potrajala još jedan krug: „Nadao sam se da će se u trci voziti još krugova. Pošli smo od pretpostavke da će ih biti 43, na kraju su bila 42. Falio mi je taj jedan krug!”

“Pošto sam na Asenu isuviše opteretio gume, ovog puta sam u njima održao još dovoljno života, možda sam bio i isuviše konzervativan i nisam znao koliko smem da ih forsiram. Danas mi se nije dalo. Uprkos svemu, zadovoljan sam drugim mestom.“

Sličan utisak iz prvog sprinta u Kentu nosi i Audijev as Niko Miler, koji je u svakoj trci 2019. stizao do bodova, a na Brends Heču se u subotu popeo na treći stepenik podijuma.

„Danas smo veoma zadovoljni trećim mestom. U kvalifikacijama je bilo teško i bili smo tek osmi, pa je mesto na podijumu moćan rezultat. Bolje od toga nije moglo. Dobar start je bio ključ. Izabrali smo pravu taktiku sa ranim odlaskom u boks i dobro sam sačuvao gume. Balans sigurno još možemo da poboljšamo, povrh toga, sačuvali smo komplet guma za nedelju, što je takođe pozitivno“, kazao je Švajcarac

Pobrojana trojka nije vodila glavnu reč samo na Brends Heču, već to u najkonstantnijem maniru čini i u šampionatu.

Posle 11 trka sezone Rast je prvi na tabeli sa 178 bodova. Miler ga sledi sa 27 poena manje, a daljih 5 zaostaje Vitman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − ten =