Red bul dovodi Aleksa Albona u DTM

Vozač Formule 1 Aleksander Albon trkaće se u DTM sezoni 2021. uz podršku Red bula.

Tajlanđanin rođen u Londonu prošle sezone je bio timski kolega Maksa Ferstapena u Red bul F1 rejsing timu i završio je godinu kao sedmi u generalnom plasmanu.

Albonov put do Formule 1 uključivao je evropsku titulu u kartingu 2010, učešće u Formuli Reno 2012. i F3 šampionatu Evrope 2015, zvanje GP3 viceprvaka 2016. (iza Šarla Leklera), kao i sezone 2017. i 2018. provedene u Formuli 2.

Vrata Formule 1 otvorila su mu se u Skuderiji Toro roso, da bi tokom 2019. bio prekomandovan u “glavni” Red bul rejsing tim. U elitnoj kategoriji jednoseda zabeležio je dva treća mesta, na Velikim nagradama Muđela i Abu Dabija 2020.

Program 24-godišnjeg Albona podrazumevaće startove na odabranim DTM rundama, onim tokom kojih nema obaveza kao Red bul F1 test, zamenski ili vozač u simulatoru.

Ime trkača koji će učestvovati na DTM vikendima umesto Albona biće objavljeno kasnije, a isto važi i za naziv tima i odabrani brend GT3 automobila.

I to nije sve. Austrijski proizvođač energetskih pića u DTM po GT3 standardu dovodi i svog juniora s Novog Zelanda, 18-godišnjeg Lijama Losona.

Tinejdžer iz Hejstingsa počeo je u kartingu kao sedmogodišnjak. Naciolnalnu Formulu Ford osvojio je 2016, sa 14 pobeda u 15 startova i postao najmlađi šampion u istoriji kategorije koja postoji još od šezdesetih godina prošlog veka.

Loson je stekao dve titule viceprvaka u Formuli 4, jednu u Australiji 2017, drugu u Nemačkoj 2018. U biografiji ima i zvanje šampiona i vicešampiona nacionalne Tojota serije, bio je viceprvak Otvorenog evropskog formula šampionata (bivša španska F3) i osvojio je peto mesto u FIA F3 šampionatu 2020.

Red bul je godinama bio zastupljen u nemačkoj tradicionalnoj seriji. Bio je “večiti” sponzor Matijasa Ekstrema, a tokom kraćih perioda u njegovim prepoznatljivo livrejisanim automobilima trkali su se i Antonio Feliks da Košta i Marko Vitman.

“DTM s prvoklasnim vozačima i GT3 sportskim automobilima predstavlja zanimljivu platformu i pravi izazov, kako za uspešne trkače poput Aleksa Albona, tako i za našeg Lijama Losona”, kazao je dr Helmut Marko, Red bul konsultant za automobilski sport.

I sam bivši F1 vozač i osvajač 24 časa Le Mana, Marko je u razdoblju od 1984. do 1989. bio vlasnik DTM tima koji je nastupao s automobilima Alfa Romea i Mercedesa.

DTM šef Gerhard Berger toplo je pozdravio dolazak Red bul pulena u seriju koju promoviše: “Albon je mlad i ambiciozan vozač i veliki je dobitak za DTM.”

“F1 vozači poput Aleksa Albona, DTM zvezde kao što je trostruki šampion Rene Rast, GT profesionalci i mladi talenti kakav je Lijam Loson – to je prvoklasni miks vozača, baš onakav kakav želim za DTM sezonu 2021.”

“Takođe je savršeno što se bivši F1 šampion Dženson Baton sa svojim timom već prijavio za DTM sezonu.”

Berger je krajem prošle godine definisao lične ciljeve u 2021: “Dvadeset automobila, najmanje pet brendova, moćni vozači i bitka za titulu koja se odlučuje u poslednjoj trci”.