Šesti brend: I Lamborgini stiže u DTM

Foto: Gruppe C Photography

Slavni italijanski brend Lamborgini ipak će biti prisutan u prvoj DTM sezoni zasnovanoj na GT3 tehničkim pravilima.

To je zasluga nemačke ekipe T3 Motorsport, koja za nastupajuće prvenstvo prijavljuje jedan “lamborgini hurakan evo”, a voziće ga 19-godišnji Belgijanac Esteban Mut.

Samim tim, DTM provizorna startna rešetka narasla je na 19 automobila, a šampionat je dobio i šestog proizvođača.

Ime Lamborgini staje uz bok već prisutnih Audija, BMW-a, Mercedesa, Ferarija i Meklarena (koji nema celosezonsku već parcijalnu kampanju).

T3 Motorsport dolazi iz Drezdena i u poslednje dve godine takmičio se u ADAC GT Masters seriji, koja je zbog identične tehničke platforme sada DTM suparnik. Ekipa je za to prvenstvo u 2020. prijavljivala dva “audija R8 LMS” i jedan “bentli kontinental GT3”.

Prelaz na automobile iz Sant’Agate Bolonjeze najavljen je za GT Masters kampanju 2021, kada su naručena tri “hurakana GT3 evo”, a saradnja s Lamborginijem sada se proširuje i na DTM.

“Prijavu smo podneli u subotu, to je prekretnica u nedugoj istoriji T3 motorsporta”, kazao je šef ekipe Jens Fojht. “To je veliki iskorak u budućnost, posebno je značajno da uđemo u DTM odmah od početka važenja prilagođenih tehničkih pravila.”

Rođen u Belgiji, Mut ima i francuske i nemačke krvi. On će biti drugi najmlađi DTM vozač u ove godine i po tom kriterijumu ispred njega je samo Red bul junior Lijam Loson. Njih dvojica su bili timske kolege u novozelandskoj Tojota seriji 2019.

Belgijski tinejdžer dosad se takmičio u Francuskoj Formuli 4 i u trkama sportskih automobila koje promoviše organizacija Stefana Ratela, u GT Svetskom čelendžu Evropa i GT4 Evropskoj seriji.

Kako nisu stigli da se registruju za DTM na vreme da bi vozili aprilski dvodnevni zajednički test na Hokenhajmringu, Mut i T3 Motorsport učestvovaće samo na drugom oficijelnom testu od 4. do 6. maja na Lauzicringu.

Mesec i po dana kasnije, šampionat će startovati na Nacionalnom autodromu Monca u terminu od 19. do 20. juna.