Slavlje za BMW: Spengler peti put pobedio na Norisringu

Kanadski BMW vozač Bruno Spengler osvojio je drugu DTM trku na Norisringu.

Drugi trkački dan na ulicama Nirnberga najbolje je započeo jučerašnji pobednik Rene Rast, koji je “audi RS5 DTM” dovezao do pol-pozicije, ispred timskog kolege Džejmija Grina i još dvojice vozača brenda sa četiri prstena, Nika Milera i Loika Divala.

Tokom kvalifikacija, Timo Glok je imao tehnički problem i njegov “BMW M4” je ostao na stazi, posle čega je pokazana crvena zastava. Bivši F1 pilot nije uspeo da postavi konkurentno vreme i startovao je iz pit lejna. Crvenu zastavu nije poštovao Grin, koji je kažnjen pomeranjem pet mesta niže na startu i započeo je trku sa sedme pozicije.

Rast je ponovo slabije krenuo na startu i Miler i Dival su mu odmah prišli i vozili su naporedo na prilazu prvoj krivini. Međutim, ovaj tromeč “audija” je najbolje iskoristio Bruno Spengler koji se provukao pored Milera i preuzeo vođstvo. Rast je ubrzo napao Milera kako bi se domogao drugog mesta, ali je usledio kontakt između Audi kolega i Rast je završio okrenut na stazi.

Dival je odmah obavio obaveznu promenu guma, ponavljajući Rastovu strategiju sa jučerašnje trke. Isto su učinili i predstavnik BMW-a, Joel Erikson, vozač klijentskog “audija” Pijetro Fitipaldi, Džejk Denis za volanom “aston martina” i Rast, koji je iz garaže izašao sa krugom zaostatka u odnosu na konkurente. Miler je kažnjen za incident sa Rastom i morao je da prođe kroz pitlejn.

Sve je ovo pomoglo Grinu da se primakne vodećima i pretekne Filipa Enga u “BMW-u” za drugo mesto u 11. krugu. Austrijanac je već u narednom krugu prestigao vozača “audija” i vratio je poziciju. Grin je obavio redovnu promenu guma u 16. krugu i potom vozio najbrže krugove i probijao se u na putu da sustigne Divala, pretekavši Eriksona u 30. krugu.

Robin Frajns za volanom “audija RS5 DTM” je nasledio treće mesto iza dvojca “BMW-a” Spenglera i Enga, dok je Majk Rokenfeler uspeo da obiđe Marka Vitmana u 31. krugu za četvrto mesto.

Vodeći duo je u 32. krugu obavio promenu guma. Grin je uspeo da pretekne Divala, ali je ostao iza Spenglera, nakon što je Kanađanin izašao iz pitlejna. Kada su svi vozači završili sa obaveznim promenama guma, Dival je u 45. krugu izgubio dve pozicije i pao sa trećeg na peto mesto – pretekli su ga Eng i Frajns. Rast je konačno došao do pozicija koje donose poene kada je pretekao Eriksona u 47. krugu.

Dival je nastavio da gubi pozicije kada su ga pretekli Rokenfeler i Vitman. Frajns je sustigao Enga i treću poziciju mu je preoteo na početku 50. kruga. Rokenfeler je sledeći napao Enga i pretekao ga sa spoljne strane u sekciji Šeler S za četvrto mesto, dok je Rast savladao Gloka i domogao se devete pozicije. Di Resta je parkirao svoj “aston martin” u garaži, a Šeldon van der Linde je odustao u 54. krugu.

Erikson je još jednom posetio pit lejn pa je Rast nasledio osmu poziciju, a Miler uspeo da pretekne Gloka za deveto mesto. Duel za treće mesto je pripao Rokenfeleru, koji je obišao Frajnsa u 60. krugu. Vitmanov “BMW” je kapitulirao tri minuta pre kraja trke i domaći vozač je morao da odustane sa šeste pozicije.

Bruno Spengler je postao najuspešniji vozač na Norisringu sa 5 pobeda kada je prvi prošao preko ciljne linije i doneo deveti trijumf BMW-u na ulicama Nirnberga.

Džejmi Grin je stigao do druge pozicije ispred Rokenfelera i Frajnsa. Peti je pored karirane zastave prošao Eng, koga je pratio još jedan trojac “audija” – Dival, Rast i Miler. Spisak najboljih deset kompletiraju Glok i Hunkadelja, koji je drugi put osvojio poene za Aston Martin ovog vikenda.

Rast je spasenom trkom uvećao svoj saldo na 127 bodova, dok je drugoplasirani ostao Miler sa 102 poena. Eng je treći sa 101 poenom, a današnja pobeda popela je Spenglera na četvrto mesto sa 76 poena.

Sledeća DTM runda vozi se 20. i 21. jula na autodromu Asen u Holandiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 15 =