Tim Abt ostaje u DTM-u po GT3 pravilima

Bavarska ekipa Abt sportslajn prvi je postojeći DTM tim koji je najavio da ostaje u ovoj kategoriji i 2021, kada njena tehnička osnova postaju GT3 automobili.

Abt je DTM učesnik od novog rođenja šampionata 2000. godine. Zahvaljujući njemu, na startnoj rešetki se u privatnoj režiji pojavio model “audi TT-R”, da bi tim od 2004. dobio fabričku podršku Audija i s proizvođačem iz Ingolštata otpočeo saradnju koja je deceniju kasnije proširena i na Formulu E.

Nekoliko postojećih DTM ekipa pokazalo je interesovanje za novu GT3 epohu serije, ali se do Abta još niko nije rezolutno izjasnio za ostanak u šampionatu s novom tehnikom.

To se promenilo u četvrtak, kada je ovaj tim saopštio da će učestvovati u sezoni 2021. kao privatnik – naravno klijent Audija – i da će za takmičenje prijaviti par “audija R8 LMS GT3”.

O sastavu vozačke postave još nema pomena. Abt je kao fabrička ispostava Audija osvojio timsku DTM titulu 2020. s Nikom Milerom i Robinom Frajnsom za volanima para “RS 5 DTM”.

I Švajcarac i Holanđanin već su obnovili ugovore s ekipama Formule E, Miler ostaje u timu Dregon/Penske, a Frajns u Virdžin rejsingu. To ne znači da je njihovo eventualno DTM prisustvo isključeno i moglo bi da zavisi od preklapanja kalendara dva takmičenja.

“DTM je deo tima Abt sportslajn već 20 godina i želimo da se tako nastavi”, izjavio je jedan od rukovodilaca ekipe Hans-Jirgen Abt.

“Tokom trkačkih vikenda, naše uzbuđenje, slavlje i patnje dele ne samo naši navijači, već i svih naših dvesta radnika u Kemptenu. Tu smo zabeležili naše najveće pobede i tu smo porasli kao tim. Našom posvećenošću želimo da pošaljemo poruku i priključimo se Gerhardu Bergeru u pisanju novog poglavlja ove fascinantne trkačke serije.”

DTM šef Gerhard Berger kazao je: “Ime ABT je jednostavno deo DTM-a jer ovaj tim već dve decenije pomaže u oblikovanju serije. Drago nam je što nastavljaju svoju posvećenost DTM-u.”

Pre Abta, dve ekipe najavile su učešće u nemačkom tradicionalnom takmičenju postavljenom na nove osnove, i obe su DTM debitanti.

Prvi je Mercedesov klijentski tim iz Hong Konga, GrupaM, koji će na piste izvesti jedan “AMG GT3 evo”.

Drugi je mlada anglo-bahreinska postava 2 Seas motorsport, sa jednogodišnjim iskustvom u Britanskom GT šampionatu. Oni će u šampionat ući s parom “meklarena 720S GT3”.

The latter will field a pair of McLaren 720S GT3s, marking the first representation of the British sportscar brand in the DTM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*