Treći različiti pobednik: Elis i “mercedes” slavili na Lauzicringu

(Photo by Hoch Zwei)

Prvu DTM pobedu Mercedesu ove sezone doneo je novajlija Filip Elis, ispred Lijama Losona i Majka Rokenfelera.

Šeldon van der Linde se najbolje snašao u kvalifikacijama i svoj “BMW M6” dovezao do pol-pozicije, ispred svog brata i vozača Abt “audija R8”, Kelvina van der Lindea. Sa treće pozicije je u trku ušao Rokenfelerov Abt “audi”.

Četvrtoplasirani na startu je bio Esteban Mut, vozač T3 motorsport “lamborginija”, dok je sa pete pozicije u trku ušao Loson u Red Bul “ferariju”. Najbolje plasirani “mercedes” u kvalifikacijama je bio onaj kojim je upravljao Ardžun Maini, koji je trku započeo sa šestog mesta.

Aktuelni vicešampion Niko Miler nije uspeo da postavi dobro vreme uz dodatni balast koji nosi i kvalifikovao se tek na šesnaestom mestu, ispred svoje Audi koleginice Sofije Flerš, koja je nadigrala Esme Hoki u kvalifikacijama.

Prva četvorica su ostala na svojim pozicijama tokom prvog kruga. Timo Glok je uspeo da se probije na peto mesto nakon starta sa osme pozicije, dok se Filip Elis domogao šeste pozicije, nakon što su obojica pretekli Losonov “ferari 488”.

U krivini 4 je nekoliko vozača sletelo sa piste, ali su se svi vratili, a najviše je izgubio Maini, koji je pao na začelje kolone, zajedno sa svojim kolegom po brendu, Vensanom Abrilom i Sofijom Flerš.

Hoki je izgubila kontrolu nad “lamborginijem” na početku trećeg kruga u novoj ovalnoj prvoj krivini, i uništila je prednji kraj automobila, zbog čega je na stazu izašlo sigurnosno vozilo. Flerš je takođe parkirala “audi R8”, zbog problema sa gašenjem automobila.

Najbolji restart je izveo Elis, koji se probio na drugo mesto u svom “mercedesu”, dok je Rokenfeler pao na peto, iza Muta. Pokušavajući da pretekne Maksimilijana Geca, Miler je sleteo sa staze u šljunak i pao na začelje kolone. Trka je nakon perioda vožnje iza sigurnosnog vozila produžena za dva kruga.

Šeldon van der Linde je poveo prvu grupu vozača na promenu guma na kraju 10. kruga. Uz njega su se u pit lejnu zadržali Loson, Marko Vitman, Gec i Dev Gor. U sledećem krugu, isto su učinili Elis, Kelvin van der Linde, Aleks Albon i Abril. Na stazi su ostali samo Mut, Maksimilijan Buk i Miler, dok su svi preostali vozači obavili svoje pitstopove do 12. kruga.

Šeldon van der Linde je uspeo da ostane ispred konkurenata koji su zamenili gume. Elis se vratio na virutelno drugo mesto, dok se Loson zahvaljujući ranijim pitstopu našao ispred Kelvina van der Lindea. Južnoafrikanac je izgubio još jedno mesto od timskog kolege Rokenfelera, koji je kasnijim pitstopom uspeo da napreduje.

Mutu kasniji boks nije bio od pomoći, jer se vozač T3 motorsport “lamborginija” našao tek na 11. mestu. “BMW-i” su imali pune retrovizore u drugoj polovini trke – Mut je pretekao Tima Gloka za deseto mesto, dok su Elis i Loson uspeli da preteknu Šeldona van der Lindea.

Njega je potom sustigao i Rokenfeler koji je vršio ogroman pritisak na Južnoafrikanca. Trka je za vozača koji je startovao sa pol-pozicije postala još gora kada je kažnjen sa 5 sekundi zbog nepravilnog pit stopa.

Istu kaznu je dobio Vensan Abril, jedan od četiri vozača Mercedesa koji su odustali iz trke. Osim njega, različitih tehničkih problema nisu završili ni Danijel Hunkadelja, Maini i Gec.

Miler je sačekao poslednji krug da izvede obaveznu promenu guma, ali mu to nije pomoglo, jer je trku završio na 13. mestu.

Filip Elis je prešao prvi preko ciljne linije, što ga čini trećim različitim novajlijom koji je pobedio ove sezone. Drugi je bio Lijam Loson, ispred Majka Rokenfelera. Kelvin van der Linde je završio na četvrtom mestu ispred Albona i Auera.

Marko Vitman je klasifikovan kao sedmi, ispred Muta i Šeldona van der Lindea, što je posledica kazne od dodatnih pet sekundi, dok je poslednji poen otišao u ruke zameni Gerija Pafeta, Maksimilijanu Buku.

Druga trka DTM vikenda na Lauzicringu je na programu sutra od 13:30 po centralnoevropskom vremenu.