U Hokenhajmu će novi DTM automobili biti 3 sekunde po krugu brži od prošlogodišnjih

Copyright: Audi Communications Motorsport //Paulo Maria / INTERSLIDE

Tokom trodnevnog zajedničkog DTM testa na autodromu Heres de la Frontera, prvi put su asfalt iste piste u isto vreme delila sva tri zastupljena brenda u novoj epohi serije, Audi, BMW i Aston Martin.

 Timovi i vozači u Španiji su prvi put u ovoj godini isprobali svoje nove, turboprehranjivane takmičarske sprave.

Verovatno najveće interesovanje izazvala je pojava Aston Martina, nove marke i novog tima u šampionatu. Potpuno novi “vantidž DTM” ekipe R-Motorsport prešao je svoje apsolutno prve krugove, što je samo pojačalo nestrpljenje i napetost s kojim se očekuje nova DTM sezona.

Na društvenim mrežama širili su se video klipovi, na osnovu kojih se stekao utisak da nova generacija DTM tehnike i izgleda i zvuči veoma moćno. Međutim, na testu na Heresu vladalo je promenljivo vreme (vetrovito, uz brojne sitnije pljuskove), a i timovi su sprovodili samo njima znane probne programe. Dodatno, nikakva vremena krugova nisu objavljena, pa ni orijentacionu predstavu o odnosu snaga između tri proizvođača nije bilo moguće steći.

Na ovaj ili onaj način, predstavnici sva tri proizvođača u Španiji su stekli utisak da se kreću pravim putem. Komentare ljudi iz Aston Martina i BMW-a već smo preneli, a svoje ne posebno opširno viđenje početka nove DTM turbo ere dao je i predstavnik Audija.

Tokom prvog test dana u kokpitu turboprehranjivanog “audija RS5 DTM” sedeo je Niko Miler, koga je drugog i trećeg dana za volanom nasledio Rene Rast, aktuelni viceprvak i šampion iz 2017.

„Prelazak sa V8 atmosfesrskog motora na četvorocilindarski turboprehranjivani predstavlja veliku promenu“, rekao je Andreas Ros, rukovodilac Audi DTM projekta. „Naši inženjeri moraju da nauče mnogo o brojnim novim parametrima, o isporuci snage, obrtnom momentu, povonosti – o svemu tome se radi.”

“A i vozačima je to jedan sasvim drugi svet. Sada raspolažu većim obrtnim momentom i većom snagom. Posle svake vožnje, naši piloti su izlazili iz automobila sa širokim osmehom na licu. Mislim da je to najveći kompliment koji može da se da novim motorima. Vozači definitivno osećaju dodatnu snagu i veće brzine.”

Ros je istakao da je promenljivo vreme u Španiji dodatno otežalo prognoze, ali svejedno misli da bi ovogodišnji automobili na majskom otvaranju sezone na Hokenhajmringu mogli da budu tri sekunde po krugu brži od svojih parnjaka iz 2018.

„Navijači uopšte ne moraju da se brinu za zvuk”, dodao je Andreas Ros. “Od prvog prošlogodišnjeg testa motori su bili fantastični. Izvanredno zvuče i postaraće se za sjajnu predstavu.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + twenty =