Valkenhorst motorsport je prvi BMW klijent u novoj DTM epohi

Nemački tim Valkenhorst motorsport prijaviće “BMW M6 GT3” za dolazeću DTM sezonu, prvu koja se vozi po GT3 tehničkim pravilima.

Brend iz Minhena tako postaje peti koji će (na klijentskoj osnovi) biti zastupljen u renoviranoj seriji, uz Mercedes, Meklaren, Audi i Ferari.

Valkenhorst nije otkrio s koliko će automobila učestvovati, niti ko će biti vozači u postavi, ali se u saopštenju tima navodi da je DTM “logičan korak u proširenju angažmana u GT3 trkanju”.

Ekipa iz Osnabrika već ima iskustva s DTM platformom. Prošle godine se trkala u inauguralnoj sezoni DTM Trofeja, GT4 seriji koja spada u prateći program tradicionalne serije.

U toj kategoriji Valkenhorst je izlazio na piste s jednim “BMW M4 GT4”.

Ove godine tim namerava da nastavi DTM Trofej kampanju, ali i da iskorači u višu takmičarsku klasu.

“Drago nam je što možemo da objavimo naše DTM učešće. Kao tim, izuzetno smo se potrudili da ovaj DTM projekat pretvorimo u stvarnost”, kazao je menadžer Valkenhorst motorsporta Niklas Kenigbauer.

“Posle naših međunarodnih postignuća tokom proteklih godina, prelazak u takmičenje visoke klase kao što je DTM predstavlja logičan korak u proširenju našeg angažmana u GT3 trkanju.”

“Cilj nam je da se takmičimo na najvišem nivou automobilskog sporta i stoga nam je bilo jasno da je DTM mesto za nas.”

“Trkajući se u juniorskoj kategoriji, upoznali smo i naučili da poštujemo DTM platformu i uspostavili smo mnoge kontakte. Oni su nam od velikog značaja.”

“Trenutno planiramo dupli program i radimo na tome da ponovimo angažman u DTM Trofeju jer se sada stvara optimalna sinergija između timova na DTM platformi.”

Valkenhorst je porodična kompanija na čijem čelu stoji Henri Valkenhorst i poseduje osam BMW prodajnih centara. U auto-sportu je od 2009. godine, a u GT3 svetu od 2013.

U najveće uspehe trkačkog tima s modelom “M6 GT3” spadaju pobeda na 24 sata Spa 2018, prošlogodišnje prvo mesto u klasi u finalnom poretku Nirburgring endurans serije, dvostruki trijumf na 8 sati Indijanapolisa i pobeda na 9 sati Kjalamija, oba u okviru Interkontinentalnog GT čelendža i oba zaslugom Augusta Farfusa i Nikija Katsburga.

“BMW M6 GT3” već je (pre)zreo i odlazeći model, pa se zato sumnjalo da će biti timova zainteresovanih da ga prijave za DTM 2021. U Valkenhorstu s njim imaju mnogo iskustva i ubeđeni su da sprava sa V8 turbo motorom zapremine 4,4 litra i dalje može da bude uspešna.

U vreme gašenja Klase 1 na evropskom tlu, i Audi i BMW obećali su podršku novoj GT3 DTM epohi. Međutim, Bavarci su najavili da se formalno neće uključivati u seriju sve dok novi “M4 GT3” (naslednik “M6”) ne bude homologiran, a to treba da se desi u septembru.

Brend iz Minhena je u svakom slučaju ostao otvoren prema mogućnosti da njegovi klijenti prijavljuju vremešni “M6 GT3” za dolazeću sezonu, što je otvorilo put Valkenhorstu da postane DTM učesnik.