Vitman na Fudžiju izborio rođendanski podijum: Bio sam rešen da po svaku cenu ostanem drugi

.

Na dan kada je napunio trideset godina, Marko Vitman se na drugoj SuperGT/DTM trci na Fudži spidveju počastio izlaskom na pobedničko postolje.

BMW as i dvostruki DTM šampion u nedelju je bio daleko uspešniji nego na prvom, subotnjem sprintu.

U kvalifikacijama je zabeležio sedmo vreme, na jedinu promenu guma otišao je u 14. krugu, pa mu je prvi set pneumatika potrajao 45%, a drugi 55% distance.

U subotu su se BMW i Vitman kockali sa dva pitstopa, ali se njihov rizik nije poklopio s pravovremenim izlaskom sigurnosnog vozila.”

U finišu današnje, 31 krug dugačke trke, Marko je dospeo u poziciju da se bori za drugo mesto s Audi suparnikom Loikom Divalom.

Njihov veliki duel odvijao se iza konačnog pobednika Naraina Kartikejana u “hondi”, ali se Francuz i Bavarac nisu štedeli. O tome svedoči i činjenica da je okršaj rešen tek kaznom: Vitman je kraj karirane zastave prošao treći, ali je sekund penalizacije dosuđen Divalu izdiktirao konačni poredak i nemačkog automobilistu popeo na drugi stepenik podijuma.

Solidno su prošli i ostali BMW vozači na “Trci snova”: Kamui Kobajaši je bio peti, a Alesandro Zanardi trinaesti.

„Izvanredan osećaj”, kazao je Vitman. “Sve do danas, vikend nam je bio istinski težak, u petak i subotu smo imali mnogo poteškoća, a juče, povrh toga, i peh sa strategijom.”

“Danas je, međutim, sve teklo po planu, pre svega naš proboj sa sedmog mesta. Trka je obilovala akcijom i bila je zabavna i dobra predstava za gledaoce.”

“Poslednji krug je bio nešto posebno, čak ni u DTM-u ne viđamo često takve borbe. Dvoboj s Loikom je bio lud, znao sam da ima svežije gume, ali sam bio rešen da sve učinim da bih zadržao drugo mesto.”

“Bilo je ludo, pogotovu u tri poslednje tri krivine. Na kraju je Dival kažnjen, ali mislim da je cela predstava bila dobra, da to svi žele da vide i da su danas uživali.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − five =