Vitman ostaje DTM vozač, karijeru nastavlja sa timom Valkenhorst

Fabrički BMW vozač Marko Vitman dobio je DTM raspored za 2021. godinu.

On će u tradicionalnoj nemačkoj seriji, koja se prvi put vozi na GT3 platformi, nastupati za Valkenhorst motorsport i voziće njegov “BMW M6 GT3”.

Poput ostalih BMW DTM klijentskih postava i ekipa iz Osnabrika će moći da se osloni na fabričku podršku proizvođača iz Minhena.

Vitman je najuspešniji BMW DTM vozač, tokom osam sezona u seriji osvojio je dve vozačke titule za bavarsku marku (2014, 2016), pobedio je na 15 trka i 36 puta je izašao na podijum.

U dolazećoj sezoni kombinovaće DTM obaveze s punom sezonom u GT Svetskom čelendžu Evropa, gde će se takođe trkati za Valkenhorst. U toj seriji jedan od timskih kolega biće mu Šeldon van der Linde, takođe fabrički BMW pilot.

“Zaista se radujem što ću sa Valkenhorst motorsportom voziti DTM 2021″, rekao je 31-godišnji Vitman.

“Svakako su pre nama neki novi izazovi koje moramo da prebrodimo, uključujući upotrebu “BMW M6 GT3″ u sprint trkačkom formatu. Ipak, mi ćemo kao tim dati sve od sebe da se postaramo da projekat bude uspešan.”

“Svi koji me poznaju znaju koliko mi je DTM važan, a znači mi još više što ću se ponovo takmičiti u ovoj novoj konstelaciji 2021.”

Valkenhorst je u februaru objavio da će ove godine ući u DTM i ispostavlja se da će kampanju voditi s jednim “M6 GT3” automobilom.

U najveće uspehe ekipe s ovim modelom spadaju pobeda na 24 sata Spa 2018, prošlogodišnje prvo mesto u klasi u finalnom poretku Nirburgring endurans serije, dvostruki trijumf na 8 sati Indijanapolisa i pobeda na 9 sati Kjalamija, oba u okviru Interkontinentalnog GT čelendža i oba zaslugom Augusta Farfusa i Nikija Katsburga.

“Sada za nas počinje novo poglavlje i fantastično je što smo učesnici vrhunskog šampionata kakav je DTM”, izjavio je menadžer tima Niklas Kenigbauer.

“U Marku imamo DTM šampiona u našim redovima i svom snagom ćemo se potruditi da naš uspešni put nastavimo i u ovom sprint okruženju. Svaki čovek uključen u ovaj program visoko je motivisan i radujemo se borbi za podijume.”

U ovom trenutku tri fabrička BMW vozača imaju obezbeđena mesta na provizornoj DTM startnoj rešetki 2021: osim Vitmana u Valkenhorstu, u seriji će voziti i Van der Linde i Timo Glok, ali za ROWE rejsing.

Prvi predsezonski DTM test počinje sutra na Hokenhajmringu, trajaće dva dana, uz najavljeno učešće deset ekipa.