Vitman slavio na Asenu, Loson novi DTM lider, Sofija Flerš osvojila prve bodove

BMW vozač Marko Vitman, pobedio je na prvoj DTM trci vikenda na Asenu, ispred gostujućeg vozača Mirka Bortolotija i Lijama Losona.

Loson je startovao sa pol-pozicije za AF Korse “ferari”, ispred Vitmana i “lamborginija” kojim upravlja Bortoloti. Maksimilijan Gec je trku započeo sa četvrtog mesta, ispred svog kolege po brendu, Filipa Elisa i “meklarena” kojim upravlja Kristijan Klin.

Aleks Albon je startovao sa sedme pozicije, ispred lidera u generalnom i najbolje plasiranog vozača Audija, Kelvina van der Lindea. Kako je Bortoloti gostujući vozač, on neće osvajati poene.

Loson je ostao na vodećoj poziciji, dok se Bortoloti probio na drugo mesto, nakon što su on, Vitman i Gec naporedo prošli kroz prvu krivinu. Vozači su vozili vrlo blizu jedni drugima na startu i zbog spore vožnje posudarali su se jedni sa drugima, gde su Vensan Abril, Danijel Hunkadelja i Ardžun Maini odustali, a na stazu je izašlo sigurnosno vozilo.

Kelvin van der Linde se domogao pete pozicije, dok je Šeldon van der Linde dovezao svoj BMW do osme pozicije na restartu, nakon što je pretekao Albona. Bortoloti nije mnogo čekao i odmah je napao Losona na restartu i preuzeo je vodeću poziciju.

Gec i Elis su prvi obavili obavezne promene guma od vodećih vozača na kraju šestog kruga, a u narednom, Loson je posetio garažu, ali se nakon sporijeg stajanja vratio na stazu iza Geca. T3 motorsport je odgovorio uvođenjem Bortolotija na promenu guma, a fabrički pilot Lamborginija se vratio na stazu između Geca i Losona.

Vitman je obavio promenu guma na kraju 11. kruga, kao i Albon, a nakon sporijeg stajanja pilot BMW se vratio na stazu iza Elisa, dok se Albon povukao iz trke. Klin je imao slično stajanje Vitmanovom i izašao je na stazu na virtuelno devetom mestu.

U 14. krugu je odustao i aktuelni vicešampion, Niko Miler. U 16. krugu, sigurnosno vozilo je ponovo izašlo na stazu i poništilo prednost ABT “audija” Kelvin van der Lindea, Majka Rokenfelera i “mercedesa” Maksimilijana Buka, koji još nisu obavili promenu guma i nisu mogli to da urade dok je na stazi sigurnosno vozilo, jer se ta stajanja ne računaju.

Na restartu, Kelvin van der Linde je pokušao da pobegne konkurentima, dok je Bortoloti pao iza Losona i Vitmana. Esteban Mut je pokušao da pretekne Lukasa Auera u prvoj krivini u 17. krugu, ali je prekasno kočio i usporio Austrijanca, što je Kristijan Klin iskoristio i pretekao obojicu. Buk i Timo Glok su takođe odustali na restartu.

Vitman je napao Losona u 20. krugu i izgurao Ferarijevog pilota sa staze i domogao se virtuelne druge pozicije. Dva kruga kasnije, na istom mestu, na isti način, Vitman je pretekao i Geca, a Loson je iskoristio priliku i takođe pretekao “mercedes”. Rokenfeler je čuvao leđa Kelvinu van der Lindeu i usporavao kolonu iza sebe od restarta.

U 25. krugu, Bortoloti je pretekao Geca, a Vitman je dobio kaznu od pet sekundi zbog kontakta sa Losonom. U 27. krugu, Vitman je pretekao Rokenfelera i počeo je da gradi razliku kako kazna ne bi imala značaja. Loson se mučio da pretekne ABT “audi” Rokenfelera, uz pritisak Bortolotija, dok se Gec branio od Klina.

Kelvin van der Linde je na dva kruga do kraja obavio stajanje, ali se vratio na stazu na začelje. Bortoloti je pretekao Losona za virtuelno drugo mesto, a Rokenfeler je obavio svoje stajanje pred poslednji krug.

Marko Vitman prelazi prvi preko karirane zastave sa dovoljnom razlikom da ostane prvi, ispred Bortolotija i Losona. Gec je završio trku na četvrtom mestu, ispred još jednog gostojućeg vozača, Kristijana Klina. Šeldon van der Linde je svoj BMW dovezao do šestog mesta, ispred, Filipa Elisa i Estebana Muta.

Sofija Flerš je osvojila svoje prve DTM poene završivši na devetom mestu, nakon pet sekundi kazne za Lukasa Auera, što ga je pomerilo na deseto mesto. Ispod crte su ostali Ezme Hoki, Kelvin van der Linde i Majk Rokenfeler, dok su svi ostali vozači odustali.

Loson je preuzeo vođstvo u generalnom ppasmanu sa 156 poena, ispred izjednačenih Kelvina van der Lindea i Marka Vitmana koji imaju po 148. Gec je četvrtoplasirani sa 147 poena.

DTM akcija se nastavlja sutra kada su na programu još jedne kvalifikacije i još jedna trka na holandskom autodromu.