Zolder potvrđen na DTM kalendaru 2020, ugovore imaju i Asen i Nirburgring

(Photo by Hoch Zwei)

DTM organizator je potvrdio da će dogodine ponovo organizovati trkački vikend na Zolderu, s tim što će tačan datum biti određen kasnije, kada bude objavljen kompletan kalendar za 2020.

Na belgijskoj stazi su u maju ove godine vožene dve DTM trke, vikend je ocenjen kao potpuno uspešan, a pohvaljen je i rad lokalnog promotera koji je “sve izveo kako treba”.

Predstavnici autodroma ocenili su da je nastavak saradnje i čast i plod odličnog timskog rada i istakli da je DTM partnerstvo prvi značajan korak u povratku staze na međunarodnu pozornicu.

Zolder ima i istorijsku i tradicionalnu vrednost za DTM. On je “rodno mesto” nemačke premijum turing serije, čija je prva trka održana 11. marta 1984, u vreme dok se šampionat još zvao DPM.

Takođe, ni na jednoj stazi van Nemačke nije organizovano toliko DTM trka kao na Zolderu. Od 1984. do danas bilo ih je 24, a ovogodišnji pobednici bili su BMW vozač Filip Eng u subotu i Audijev Rene Rast u nedelju. Engu je to bio prvi trijumf u karijeri u ovom takmičenju.

I Rast i Eng pohvalili su i stazu i atmosferu koja je ove godine tamo vladala, a uspeh takmičarskog vikenda ne ogleda se samo u prisutnosti i reakcijama publike na tribinama.

I TV parametri bili su zadovoljavajući. Majske trke su direktno prenošene i na jednom lokalnom flamanskom kanalu: nedeljni sprint imao je 200.000 gledalaca, odnosno tržišni udeo od 31,3%.

Osim Zoldera, zaključene ugovore s DTM-om imaju i Nirburgring i Asen, koji je prošlog vikenda doživeo uspešnu premijeru na kalendaru šampionata. DTM direktor Gerhard Berger bio je toliko impresioniran da je kazao da njegova serija na holandskoj pisti ima sjajnu budućnost na duge staze.

Pretpostavlja se da je s DTM s Asenom potpisao trogodišnji ugovor. Kako serija neće održavati više trka u istoj zemlji, osim u Nemačkoj, to znači da od DTM povratka na Zandvort bar u tom periodu neće biti ništa.

S druge strane, Mizano se ove godine ponovo namučio da privuče značajniji broj gledalaca, iako je odustao od noćnih trka i iako je u kokpitu “audija” gostovao Dukatijev MotoGP as Andrea Doviciozo.

Potencijalno, mesto Mizana na DTM kalendaru moglo bi biti ugroženo, ali Berger ne odustaje od dovođenja šampionata u Italiju, za koju ima posebne simpatije i kao bivši F1 vozač Ferarija.

Govoreći o tome kako bi DTM kalendar 2019. mogao da izgleda, Austrijanac je pomenuo da su trke u Monaku malo verovatne u skorije vreme, a da odlazak na Spa-Frankoršamp nije tema.

Mesto u rasporedu nemačke premijum turing serije 2020. mogla bi da nađe i neka nova staza, ali zasad još nije jasno koliko će rundi iduća sezona uopšte imati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − three =