Borković: Možda sam na krugu rekao sve, postoje šanse da se u sledeće tri godine preorijentišem na reli

Susret sa Dušanom Borkovićem prilikom zvanične najave 52. Srbija relija iskoristili smo za kraći razgovor sa srpskim automobilistom.

Želeli smo da saznamo hoće li dalji sportski put brzog Pančevca vratiti u turbulentni svet trkanja na krugu, ili će ga odvesti u izazov vožnje protiv štoperice i šarenila afaltnih, makadamskih, snežnih i ledenih podloga. Znatiželja nije ostala nezadovoljena.

Reli je za tebe avantura ili naznaka novog pravca karijere?

Pola-pola. Za sada je avantura. Oduvek sam tu disciplinu najviše voleo, ali se nikad njome nisam profesionalno bavio, nikad se nisam upuštao, krenuo sam na kružne i brdske staze. Reli je poprilično skuplja avantura, počevši od automobila, preko treninga, testova i svega ostalog što ga prati.

Bilo mi je prirodno da vozim kružne staze. Međutim, poslednjih godinu i po dana sam izuzetno nezadovoljan politikom na kružnim stazama na kojima sam ja vozio. Sve je počelo prošle godine, kada sam izgubio (evopsku TCR) titulu, i mojom krivicom, ali po meni nefer. Ove godine se svašta dešavalo na mojim trkama u TCR Evropa i dugo sam već razmišljao šta da radim. Više puta sam hteo da vozim Srbija reli uz kružne trke, ali sam sada dobio i podršku Škode Srbija, tako da sada postoje ozbiljne šanse da ću u sledeće tri godine – moji planovi su uvek trogodišnji – da se preorijentišem na reli.

Meni je Evropski reli šampionat (ERC) prioritet, san i želja. Konkurencija je mnogo jaka. Mislim da će biti jako teško da već u prvoj godini uskočim kao padobranac i vozim sve ERC relije. Mislim da imam brzinu, ali ne znam da li imam reli brzinu. Tu se trkate sami sa sobom i teško je naći pravi ritam. S obzirom na to da volim da vozim brzo, možda će u početku biti malo teško, jer ne znam da li ću znati na nađem pravi ritam. Ljudski mozak ne može da isprati da ste sve vreme na 100%, morate da imate neki srednji ritam. Za ERC vozače znam da su mnogo brzi, tako da postoje šanse da mi se dese udesi, što ne bi bilo nikako dobro ni za mene, ni za budžet.

Postoji Evropski reli trofej, Srbija je u regiji Istok i borimo se sa Rumunima, Bugarima, Turcima… Na kraju se ide na finale tog trofeja. Postoje šanse da ću u prvoj godini možda da izaberem to, a da uz vozim i nekoliko ERC relija. Iskreno bih voleo da vozim Barum reli Zlin, on je uz WRC Reli Nemačka najbolji reli sveta. Sviđa mi se i poslednji reli ERC sezone u Mađarskoj. To je plan, ali još nemamo sve razrađeno.

Videćemo kako će proći Srbija reli. Ne govorim o pobedi, već o mom osećaju. Ako doživljaj bude dobar, nije važno i ako ne završim. Reli je čudo, može da pukne guma na poslednjem brzincu, možete da se slupate ne zato što ste se silili da vozite brzo, već zbog šljunka koji vas iznenadi na stazi, sletite s puta i upadnete u kanal. Reli je vrlo specifičan i ja sam u to apsolutno neupućen, s obzirom da sam poslednjih deset godina vozio samo na čistim putevima i na stazama kao što su Monca, Spa i slično. Sve mi je novo, uključujući i pogon na četiri točka.

Da li je tvoj stav da si na krugu rekao sve šta si imao?

Ja sam se trudio da tamo kažem šta sam imao. Ali, ja sam svestan i vidim da tamo politika igra sve veću ulogu. Iz toga sam izašao i sada, što više gledam, sve više se smejem. Recimo: TCR trka u Gruziji – Davit Kadžaja je prvi, dve sekunde brži od mene. (WTCC) Trka u Kini – Ma je prvi. Lynk&Co dobija povećani pritisak i isto je prvi. Toliko se igraju da ta igra uništava vozače i mislim da su se vozači tamo predali, da su samo vozači, a da o svemu ostalom ne razmišljaju. Ja sam neko ko se iz male sredine bori da skupi sredstva da dođe tamo, a onda te sabotiraju na milion načina. Ne želim da zvučim kao prosečan Srbin koji će reći da nas tamo niko ne voli, ali u tome ne želim ni da učestvujem. Moguće je i da sam na krugu sve rekao.

Ne mogu da budem nezadovoljan svime šta sam učinio na kružnim stazama. Bio sam ETCC šampion, vozio sam sa Lebom, nekoliko puta sam ga i pobedio. Bio sam drugi u Japanu kao privatnik, sa najtežim mogućim automobilima za vožnju. Imam sigurno ukupno dvadesetak podijuma u TCR serijama, kad god sam završavao bio sam na podijumu. Imam puno pobeda u TCR Evropa i TCR Internacionalnoj seriji, bio sam i lider u TCR Evropa. Šta god da sam vozio, uvek sam se vozio u prvih pet i to svi znaju. Naravno, ostaje žal jer sam svakako mogao da budem šampion Evrope, ali to je život i idemo dalje.

Sada ću ovo gledati kao neki novi izazov. Posle toliko godina bavljenja automobilizmom na kružnim stazama, gde stalno gledaš iste ljude, stalno sedaš u isti auto i sve radiš isto, ovo mi je potpuno nova priča koja me je izdigla. Osećam se kao dete, kao da opet krećem u nešto novo. Želim da se sada ovde dokažem, da mogu da budem brz kao evropski reli vozač.

Pominjan si kao mogući učesnik trka u nekom od GT šampionata. Koliko je tu bilo istine?

Imao sam neke sastanke i vrlo interesantne pozive. Mislim da će o tome odlučiti i Reli Srbija, a i određeni ljudi koji vole to što vozim reli jer misle da je reli prava muška disciplina. Tu nema ko da vas ugrozi, da vas udari. Pokazuje se vaša brzina i sve što ste uradili, uradili ste sami. Na krugu vozite celu trku i u poslednjoj krivini vas neko udari, pa ste izgubili ste sve za šta ste se borili. I u reliju možete da napravite grešku, ali ste je napravili vi. Mislim da je to bolje za moj temperament.

Sleduje ti još rasplet FIA postupka zbog incidenta na Red bul ringu. Gde je to stalo?

Ja mislim da tu nema ničeg i da je to sve stalo. Čak sam mogao da vozim i zvali su me da vozim TCR Italija i TCR Amerika, sve žive TCR kategorije, ali ja nisam hteo da sednem ni u jedan auto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − thirteen =