Gerijeri: Bolje je da drugi love mene nego ja njih

Za nešto više od dve nedelje Svetski kup turing automobila ponovo kreće u akciju: u terminu od 13. do 15. septembra biže vožena kineska runda serije na autodromu Ningbo.

Argentinac Esteban Gerijeri dočekuje sedmi od deset takmičarskih vikenda kao “prvak polusezone” i WTCR lider.

Vozač Minihove “honde sivik” spremno priznaje da njegova 24 boda prednosti nad Hjundai pilotom Norbertom Mihelisom u situaciji kada je do kraja sezone ostalo još 12 trka i 340 bodova za raspodelu.

Azijska WTCR turneja s četiri etape – Ningbo, Suzuka, Makau i Sepang – obećava neizvesnu završnicu, a Gerijeriju prija pogled na tabelu, iako je šampionska bitka daleko od toga da bude rešena.

“Bolje je da drugi love vas nego da vi morate da ih jurite”, kazao je trkač iz Buenos Ajresa “To je verovatno mala prednost, ali u isto vreme konkurencija pokušava da vam preotme poziciju. Međutim, to je dobro polazište za prilaz završnom delu sezone.”

Esteban svoj opšti sportski zadatak – da bude najbolji – deli na sastavne činioce i stara se da svaki od njih obavi kako treba.

“Rekao bih da se posao završava u svakom detalju vikenda, u svakom krugu, svakoj trci, svakoj odluci koju donesete s inženjerom. Mnogo urađenih malih poslova daju vam šansu da se u poslednjoj trci borite za titulu. To mi je cilj, da budem tamo, da budem spreman da se na poslednjoj trci borim za veliki trofej. Nadam se da u toj poziciji možemo da budemo, a to što smo sada prvi govori nam da smo dosad obavili prilično dobar posao.”

Photo Clement Marin / DPPI

Minihov as prići će rundi na Ningbou kao i svakoj drugoj.

“Pristup je isti na svakoj trci i ne menja se. Ja volim da vozim na Ninbgou. Odande imam lepe uspomene i drago mi je što mu se vraćamo. Razume se, sada kada vodim moja je pozicija mnogo drugačija, ali to ne znači mnogo. Možda drugačije razmišljate o vikendu, ali ništa neće poremetiti ni moj pristup, ni moj um.”

Lepe uspomene odnose se na pobedu koju je Gerijeri na kineskoj stazi 2017. postigao još kao WTCC vozač u privatnom Kampos “ševroletu”. Taj mu je rezultat otvorio ključna vrata za nastavak karijere, jer je odmah potom stekao prvi internacionalni fabrički angažman.

“To je bio vikend koji mi je doneo proboj iz jedne situacije u nešto sasvim drugačije. Moja pobeda na kiši zadivila je Vilijama de Brakelera, šefa Honda motorsporta Evropa. Došao je da se rukuje sa mnom, a to je brzo preraslo u angažman u Hondi. Za mene zaista posebna situacija.”

Letnja WTCR pauza bila je duga, trke nisu vožene još od Vila Reala i prve nedelje jula. Šta je Esteban za to vreme radio da bi fizički i mentalno ostao fit?

“Svom telu pomažete tako što vežbate i zdravo se hranite. U Barseloni imam veoma dobrog trenera, on mi je pomogao da telo dovedem u bolju formu i u tom smislu se zaista osećam bolje. Ne znam da li mi to pomaže u trenucima kada vozim, ali se jednostavno osećam dobro u svom telu, a to mi mnogo znači. Što se mentalnog aspekta tiče, imao sam lepe trenutke za opuštanje s prijateljima, “otkačio” sam se i pokušao da ne mislim o trenucima koji bi mogli da dođu. Svaka staza je drugačija i najbolje je da vikendu priđete tako što ćete analizirati sve informacije koje odranije imate, gledaćete onbord snimke, podsetićete se svih zabeleški koje ste napravili i svih zabeleženih podataka. Pre Ningboa, treniraću u simulatoru i radiću sve ono što me fokusira na trkanje.”

Izjašnjavajući se o konkurentima, Gerijeri najopasnije rivale vidi u dva WTCR tima.

“Ne bih potcenio nijednog svog suparnika, svi su oni tu i svi su osvajali trke, baš svi. Iz moje perspektive Cijan Lynk&Co imaju “još jednu brzinu” u rezervi i možda će je upotrebiti i preći na viši nivo u ovom poslednjem delu godine. Oni imaju veoma moćan i profesionalan paket. A takođe i BRC Hjundai. Oni su šampioni i znaju kako da preokrenu teške situacije tokom vikenda, to su već činili.”

S vozačkog aspekta, Argentinca uzbuđuje što je lider serije u tako moćnom okruženju.

“Razlike između automobila su tako male da može da napravi veliku razliku u vašem vikendu ako možete dobro da uradite svoj posao u promenljivim uslovima, izvučete malo više iz jednog kompleta pneumatika, nešto slično tome. Tada možete da skočite pet mesta na startnoj rešetki. Uvek postoje male prilike da izvučete još nešto, te prilike moraju da se iskoriste i to je veoma značajno.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =