Gerijeri: Spreman sam da pružim svoj maksimum, nadam se da je to dovoljno za titulu

Iza Estebana Gerijerija su tri kompletne sezone u Svetskom kupu turing automobila, u svakoj od njih se borio za titulu i nijednom nije poneo pehar namenjen najboljem.

Umesto toga, vozač Minihove “honde sivik” bio je treći, drugi i četvrti u generalnom i u šampionatu ima 10 osvojenih trka, više od bilo kog drugog suparnika.

Da li će u slučaju 36-godišnjeg Argentinca, i dalje Hondinog pulena, četvrti juriš na tron doneti željeni rezultat, pokazaće sezona s početkom na strašnom Nirburgringu, stazi koju je on za volanom “sivika tajp R” već dva puta uspevao da pokori.

WTCR 2021. treba da startuje na najtežoj stazi na svetu, legendarnom Nirburgringu Nordšlajfe, mestu na kom si prikazao neka od svojih najboljih izdanja. Da li zato veruješ da ćeš novu sezonu moći da počneš “iz trka”?
“Svim vozačima će biti veliki, veliki izazov što startujemo na Nordšlajfeu. Nismo se trkali sedam meseci, a bićemo bačeni u bitku na “Zelenom paklu” i s time moramo da se nosimo. Veoma je intenzivno kada na prvoj trci odmah izlazite na takvu vrstu staze za koju nikada ne možete dovoljno da se pripremite. Mnogo će zavisiti od toga kako ćete napredovati tokom treninga i kvalifikacija i od pokušaja da izvezete dobro vreme kruga.”

Photo Clément Marin / DPPI

Na Nirburgringu si pobeđivao, između ostalog i prošle sezone. Da li to pomaže da zabrinutost bude manja?
“Iskreno, pokušavam da ne razmišljam tako. Kad steknete samopouzdanje na ovoj stazi, onda ona može da vas ugrize. Nije reč o tome šta sam ja tamo postigao, već o tome da budem veoma usredređen i da znam da je izazov preda mnom, pred svima nama. Tada izlazite na stazu da učinite svoje, jer u tome i jeste suština. A onda vidite čime sve to rezultira.”

Šta očekuješ od ove sezone?
“Očekujem ponovo žestoku konkurenciju. Prošle godine smo definitivno bili fer i čisto pobeđeni. Uvek smo zaostajali i nikad nismo bili u poziciji koju bismo želeli, kao što smo bili 2019. Očekujem moćnu konkurenciju, ali i s naše strane očekujem mnogo više posvećenosti detaljima. Pokušavamo da se poboljšamo u područjima u kojima znamo da nismo bili tako jaki prošle sezone, studirali smo naše slabosti. A onda moramo da se pokažemo, iz kruga u krug, iz trke u trku. Očekujem još jednu napornu sezonu, kakve su sve WTCR sezone.”

Da li ste prošle godine zaostajali zbog tvoje eksplozije motora u trci 1 na Zolderu, ili zato što su vam nedostajale performanse?
“I zbog jednog i zbog drugog. S jedne strane, kad sezonu počnete naopako, uvek morate da jurite konkurente i uvek morate da u sledećoj trci rizikujete malo više jer znate da ste iza njih. S druge strane, Lynk&Co paket je u većem broju ekemenata bio bolji od našeg i to su dokazali na stazi. Imali smo mnogo pobeda i podijuma, ali su oni bili konzistentniji i uvek su imali još nešto u rukavu. Na kraju su imali to nešto “dodatno” što mi nismo.”

Koji elementi “honde” zahtevaju poboljšanja?
“Ne želim isuviše da ulazim u detalje, to je paket. Brzinu ne pronalazite samo na kočenju, pri ubrzanju ili u skretanju. Morate da pronađete paket koji funkcioniše i vozaču uliva poverenje. Paket koji je brz za kvalifikacije, ali je brz i u trci. Verovatno ćemo morati i da razmišljamo pomalo nekonvencionalno.”

Da li je ovo WTCR titula koju moraš da osvojiš?
“Zaista je jako želim. Stvarno želim da jednog dana osvojim svetsku titulu jer je to jedan od mojih snova.”

“Bio sam dečak koji je imao veliki san”
“Bio sam samo dečak s tim velikim snom i to govorim svoj deci: nikad ne prestajte da sanjate i sledite tu vatru koja gori u vama. Verujte i nešto će se desiti. Kada sam bio u drugom razredu, čuo sam da je Ajrton Sena u intervjuu kazao da morate da razumete kompjutere i telemetriju i, naravno, da morate da govorite engleski da biste postali vozač Formule 1. Tražio sam od majke da idem u dvojezičnu školu kako bih učio engleski. Prebacili su me u dvojezičnu školu i učio sam engleski jer sam imao na umu da dođem i trkam se u Evropi. Ujutru, kada ne bih želeo da se dignem za školu, govorio bih majci ‘kad budem imao šansu da odem u Evropu da se trkam, pustićeš me, zar ne?’ Ona bi rekla: ‘da, Estebane, ali sada je vreme za školu i zato se probudi’.”

Osim Nirburgringa Nordšlajfe, šta misliš o ostalim stazama na kalendaru 2021?
“Iskreno, dopada mi se WTCR kalendar. On je mešavina svega, velikih izazova poput Nordšlajfea, velikih izazova poput uličnih staza. Dopadaju mi se sve tradicionalne staze kao Ningbo, Hungaroring, Aragon. Imamo dobre staze, ali su tu sada dodati i Adrija i Inđe. Te staze ne poznajemo, ali je lepo što će malo da promešaju stvar, to je kul i time sam zadovoljan.”

Vozačka postava Honda rejsinga ostala je nepromenjena za ovu godinu, kolika je to pogodnost?
“Kad poznajete određenu grupu ljudi, ne samo što ih poštujete, već postajete kao porodica, postajete prijatelji. Empatija je jača, kao i odnos sa svakim od njih. Ostajemo u kontaktu tokom zime, raspitujemo se jedan za drugog. Postali smo veoma prijatna grupa ljudi i nadam se da to smo zbog toga bolji u komunikaciji.”

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Jesi li spremniji za start sezone nego što si ikada bio?
“Osvežen sam, srećan i imam puno energije. Napunio sam se energijom ne samo baveći se auto-sportom, koji mnogo volim, već i zahvaljujući svom privatnom životu. Veoma sam srećan i uravnotežen. Ja Bogu zahvaljujem na ovim trenucima. Taj osećaj, zajedno sa odgovornostima koje imam u svom poslu i svakodnevnom životu predstavlja lepu kombinaciju. Jedno je kada ste srećni i opušteni, ali nije poenta u tome da ste 360 dana na plaži. Poenta je da budete srećni i da uživate u odgovornostima.”

Čime si se bavio od novembarskog finala sezone 2020. na Aragonu?
“Bio sam u Argentini s porodicom i prijateljima. Volim da se bavim sportovima, pa sam to i radio, i to mnogo. Trening je drugi deo dobre ravnoteže u mom životu, zato sada ponovo treniram punom parom.”

Koliko si spreman za osvajanje titule?
“Spreman sam da pružim sve što mogu, nadam se da je to dovoljno da osvojim titulu.”