Kišmarti-Lehner: Moj primer pokazuje da nikad nije kasno za ostvarenje velikog sna

Gabor Kišmarti-Lehner je neočekivani debitant u Svetskom kupu turing automobila.

Mađar nam je poznat iz CEZ nastupa, ali se on tokom proteklih 20 godina uspešno trkao uglavnom u svojoj zemlji i osvojio šest nacionalnih titula.

Sada se priključuje WTCR ekipi Zenge motorsporta, sa kojom je u različitim kategorijama od početka karijere.

Da li možeš da veruješ da ćeš uskoro imati svoj WTCR debi?
“Imam skoro 44 godine i ove godine debitujem u WTCR. Mislim da moj primer pokazuje da nikada nije kasno ako imate veliki san. Zahvaljujem se Zenge motorsportu na ovoj prilici.”

Koliko iskustva imaš?
“Trkam se svake godine u poslednjih 20 godina, uglavnom u trkama izdržljivosti, tako da sam više endurans vozač. U proteklih nekoliko godina sam počeo da vozim FIA CEZ šampionat u “kupri TCR” i mnogo sam naučio tokom tih godina o tome kako da ovladam tom vrstom automobila. Na kraju, odlučili smo da napravimo mađarski tim sa Zenge motorsportom u WTCR i to će biti nešto posebno.”

Odakle zainteresovanost za auto-sport?
“Za mene je to strast. Takođe, imam kompaniju koja je u trkačkom poslu kao ekskluzivni diler. Može se reći da vreme provodim pored staze. To je moj život, pored moje porodice, auto-sport je uvek tu kao moja druga ljubav.”

Kom tipu vozača pripadaš?
“Ja sam vozač sposoban za napredak i spreman na učenje. Imam još mnogo toga da naučim da bih bio konkurentan u WTCR svetu, ali sam spreman na to. Nemam velika očekivanja od svoje prve sezone osim da dam sve od sebe i pomognem mojim mladim timskim kolegama, Mikelu Askoni i Benceu Boldižu.”

Koliko može da ti pomogne iskustvo iz trka izdržljivosti?
“Sa strane konzistentnosti pomaže, ali sve marke guma su drugačije na svoj način tako da bi prvo trebalo da razumemo kako funkcioniše Gudjir guma i onda kako da ovladamo tim delom trkanja jer je to veoma bitan segment, kao u Formuli 1. To je ključ brzine tokom cele trke. Tu pomaže znanje iz trka izdržljivosti, ali je potrebno biti vrlo brz i tokom samo jednog kruga, jer kvalifikacije tako funkcionišu.”

Poznati su ti Hungaroring i Slovakija ring, kako stojiš s Nirburgringom Nordšlajfe?
“To će biti veoma teško za mene jer je staza jako dugačka i teška. Verovatno je zato i zovu Zeleni pakao. Neće biti lako, ali ću dati sve od sebe.”

Kako će biti na istoj startnoj rešetki sa Norbertom Mihelisom, aktuelnim WTCR šampionom?
“Poznajemo se dosta dobro jer smo se trkali u Suzuki kupu pre mnogo godina kada je on bio zvezda u usponu u Mađarskoj. Za Mađarsku će biti posebno to što će čak četvorica njenih trkača biti na WTCR startnoj rešetki. Pored Norbija, tu će biti i Atila Taši i moj timski kolega Bence Boldiž, tako da će biti mnogo Mađara. Moj timski kolega je vrlo mlad i, znajući da kada je ekipa Zenge motorsporta uspela da izgradi vozača kakav je Norbert Mihelis, mislim da je Bence Boldiž na odličnom mestu. Ja sam iz druge generacije ali mislim da mogu da budem deo Benceovog uspeha i da ćemo svi zajedno biti srećni.”

Tvoj WTCR debi stiže nakon takmičenja u Mađarskom relikros šampionatu. Kolika je razlika?
“Potpuno je drugačije! U osnovi, osvojio sam sve što sam mogao u Mađarskoj u tri različite kategorije. Trkao sam se u FIA šampionatu Centralnoevropske zone gde sam takođe bio šampion i želeo da probam nešto novo gde bih opet mogao da učim. Relikros je drugačiji svet i teško je razumeti strategiju sa “džoker krugom” pa sam zato hteo da pokušam. Ove godine vodim u generalnom plasmanu, tako da je ovo dosta teška situacija za mene. Sa jedne strane, Zenge motorsport mi pruža fantastičnu priliku WTCR. Sa druge strane, ostavljam vodeću poziciju u relikrosu jer ne mogu da se takmičim u oba istovremeno. Ali, možda ću se kasnije vratiti u relikros.”

Šta radiš da bi ostao u formi kada se ne trkaš?
“Bavim se sportom celog života. U mladosti sam bio hokejaš na ledu. Onda sam igrao tenis i još mnogo drugih sportova. Igram tenis najmanje dva puta nedeljno, a u Mađarskoj postoji “Fit4Race” program koji vodi jedan moj prijatelj. To su posebne vežbe za trkanje. Time se takođe bavim i mnogo pomaže. U poslednjih nekoliko godina to mi mnogo pomaže da budem fokusiraniji u trkama. Uglavnom se bavim sportom tri ili četiri puta nedeljno.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*