Homola lako do trijumfa, Borković peti, Vesnić na poziciji 21, ali drugi u TCR Istočna Evropa


Slovak Mato Homola rutinski je osvojio trku 1 evropskog TCR šampionata na Hungaroringu.

Vozač Targetovog “hjundaija” idealno je iskoristio pol-poziciju i borbe rivala za sobom da ostvari prednost veću od jedne sekunde, koju mu u trci niko nije ugrozio.

Homolini pratioci na cilju bili su timski kolega Džoš Fajls i Nelson Pančatiči u “hjundaiju” M rejsinga. Četvrto mesto pripalo je Žilijenu Brišeu u “pežou 308”, koji nije uspeo da spreči trostruki trijumf južnokorejskog brenda.

Borković se na startu probio tri mesta unapred, u ranoj fazi trke savladao je Orelijena Komta u bici za petu poziciju i tako rangiran je i prošao kraj karirane zastave.

Vesnić je startovao s 24. mesta i na cilju bio apsolutno 21, istovremeno i drugi u poretku TCR Istočna Evropa.

Rudi Pešović je svojim “audijem” stigao do 30. pozicije apsolutno, a pete u istočnoevropskoj klasifikaciji, ali je u osmom krugu usporio na startno-ciljnom pravcu i potom odustao.

Trku je u kategoriji TCR Istočna Evropa osvojio Martin Riba u “hondi sivik” FK7 generacije, klasifikovan kao apsolutno osamnaesti.

Izveštaj sa trke

Homola je imao odličan start sa pol-pozicije i sačuvao je prvo mesto, dok se Fajls sa četvrtog probio na drugo, a je sa šestog skočio na treće mesto.

Komt je u “pežou” takođe izveo fantastičan start, u kojem je napredovao čak devet mesta, sa četrnaestog na peto.

Žil Magnus u “audiju” i Jesika Bekman u “hjundaiju” startovali su loše, dok je Natan Biel u “hjundaiju” ostao ukopan, pa ga je otpozadi udario Maksim Poti u “golfu”. Obojica su uspeli da dođu do boksa gde su i odustali.

U drugoj krivini je došlo do kontakta između Andreasa Bekmana i Santijaga Urutije u “audiju”, posle kojeg je Urugvajac odustao, dok je Andreas trku natavio kao 14.

Posle prvog kruga poredak je bio Homola, Fajls, Briše, Pančatiči, Komt.

U narednim krugovima Briše je pokušao da pretekne Fajlsa, ali bezuspešno, dok je Komt polako gubio tempo što je omogućilo Borkoviću i Danijelu Nađu u “hjundaijima” da ga stignu.

U petom krugu Borković je pretekao Komta za peto mesto, dok su krug kasnije to učinili i Nađ i Magnus.

U isto veme Stefan Lemere u “hondi” i Maksim Poti su zbog preranog starta kažnjeni prolaskom kroz boks.

U sedmom krugu Đani Morbideli u “golfu” je pretekao Luku Filipija u “hjundaiju” i probio se na deveto mesto.

U osmom krugu Rudolf Pešović u “audiju” je usporio na startno ciljnom pravcu, ali je uspeo da parkira automobil pored staze, pa intervencija sigurnosnog vozila nije bila potrebna.

U isto vreme Pančatiči je pretekao Brišea i preuzeo treće mesto, dok se Jesika Bekman probila na deseto ispred Luke Filipija.

U desetom krugu Andreas je pokušao da pretekne Luku Filipija, ali se Filipi, uz nekoliko blagih kontakata odbranio. Međutim to nije dugo potrajalo, jer je već u sledećem krugu Italijan pogrešio na kočenju i izgubio poziciju od švedskog vozača.

U 12. krugu Fajls je smanjio zaostatak za Homolom, dok je Žarko Knego u “kupri” ostao parkiran pored staze.

Do kraja trke nije bilo nikakvih napada, pa je Homola uz prednost od četiri desetinke (+0.444) trijumfovao ispred Fajlsa, dok se na trećem mestu našao Nelson Pančatiči.

Briše je trku završio kao četvrti, Borković je bio peti, dok je kao šesti kroz cilj prošao Danijel Nađ.

U osvajače poena u TCR Evropa upisali su se i sedmoplasirani Magnus, Komt, Morbideli, Jesika i Andreas Bekman, Luka Filipi, Tedi Klere u “pežou”, Džon Filipi u “renou megan”, kao i Džimi Klere u još jednom pežou 308, na cilju petnaesti.

Na podijum u konkurenciji TCR Istočna Evropa izašli su Martin Riba, Milovan Vesnić i Čeh Jahim Galaš u “folksvagen golfu”.

Drugi sprint TCR Evropa/TCR Istočna Evropa na Hungaroringu startuje u 14:30 i traje 23 minuta + 1 krug.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × one =