24H Dubaija otvara TCR sezonu, Zenge seda za volan

Novu sezonu TCR takmičenja otvara trka 24 sata Dubaija, prva runda 24H serije.

U njoj je TCR jedna od takmičarskih klasa, a za predstojeće izdanje bliskoistočne endurans trke prijavljeno je 12 automobila ove specifikacije: tri “VW golfa”, četiri “kupre” i pet “audija”.

U Dubaiju će nastupiti i mađarski Zenge motorsport, s tim što njegov prvi čovek Zoltan Zenge ovog puta neće biti samo za komandnim pultom, već će imati i svoju smenu za volanom.

Mađari za ovu trku prijavljuju “kupru”, a pilotsku petorku osim Zengea čine i WTCR trkač Gabor Kišmarti-Lehner, Čaba Tot, Tamaš Horvat i Sabolč Gal.

Iako je najpoznatiji kao šef tima, spretan u otkrivanju i lansiranju talenata, te preduzimljiv poslovni čovek, Zenge ume da se upusti i u vozačku akciju, što je pokazao svojevremenim učešćem u TCR šampionatu Bliskog Istoka.

Sva tri “golfa” u Dubaiju servisira švajcarski Autorama motorsport, aktuelni šampion 24H serije u TCR klasi. Njegova najjača postava nalazi se u kokpitu automobila #112, čiji kvartet predvodi šampion TCR Nemačka Anti Buri. Ostali automobili poreklom iz Volfzburga nose startne brojeve 1 i 114.

Četiri tima su za trku prijavila “kupre”. Ona holandskog Red kamel tima imaće startni broj #101, a Zengeova #133.

U BBR “kupri” #107 trkaće se petorica Tajlanđana, u posadi su i vozači koje pamtimo iz TCR Internacionalne serije: Kantadi Kusiri i Tanart Satijentirakul. Četvrta “kupra” nosi startni broj #131, prijavljuje je Topkar sport, a perjanicu njegovog kvinteta vozača predstavlja WTCR trkač i osvajač sprinta na Nirburgringu 2019, Benjamin Lojhter.

Prošlogodišnji osvajač Dubaija 24H, AC Motorsport, udvostručio je snage i na bliskoistočni autodrom dovodi dva “audija RS 3 LMS”. Preostala tri modela iz Ingolštata prijavljuju belgijski QSR rejsing, tim RKC/ZRT iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Simpson motorsport.

Otkako je TCR klasa u 24H seriji zvanično priznata pod imenom TCE, nijedan vozač ni tim nisu trijumfovali u Dubaiju više od jednom.

Pobeda je 2018. pripala “golfu” Likvi moli tima Engstler, s posadom u kojoj su bili Luka Engstler, Florijan Toma, Žan-Karl Verne i Beni Lojhter.

Godinu dana kasnije, trku je u TCR klasi osvojio “golf” Autorama motorsporta, a prošle sezone slavio je AC motorsport “audi”, u čijoj su postavi bili i Vensan Radermeker i Žil Magnus.

Ta trka održana je i okončana pod nesvakidašnjim okolnostima, a “audi” je proglašen za pobednika jer je vodio u trenutku kada je takmičenje prekinuto zbog obilnih padavina i kasnije nije nastavljano. Prošlogodišnji Dubai 24H zapravo je trajao samo sedam sati.

Ovogodišnja akcija na stazi već je otvorena današnjim testovima, za četvrtak su predviđene dve kvalifikacione sesije i noćni trening, dok trka startuje u petak, u 15h po lokalnom vremenu (CET +3).