Askona najbrži, Borković peti na prvom treningu u Slovačkoj

Nekadašnji šampion TCR Evropa Mikel Askona otvorio je prvi takmičarski vikend kontinentalne serije 2021. najbržim krugom na prvom treningu na Slovakija ringu.

Španski as je za volanom “kupre leon kompetision” Volkano motorsporta zaustavio štopericu na 2:10.985, kao jedini koji je na krug od 5.922 metra potrošio manje od 2 minuta i 11 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je Franko Đirolami u “hondi sivik” PSS rejsinga (+0.309), a treći je bio Tom Koronel u Komtuju “audiju RS 3 LMS” (+0.466).

Iza holandskog veterana smestila su se još dva vozača “audija”, Rus Klim Gavrilov (+0.771) i Srbin Dušan Borković (+0.837), koji je prvu povratničku sesiju u TCR Evropa završio kao peti.

Dani Nađ je Zengeovu “kupru” dovezao do šestog mesta (+1.120), desetinku sporiji bio je Nikola Bart u “audiju”.

Mesta u top 10 poretku popunili su Mato Homola u najbolje plasiranom “hjundaiju i30” (+1.318), Tedi Klere kao najbrži vozač “pežoa 308” (+1.525) i češki debitant Jahim Galaš, takođe za volanom trofejnog Hjundai hečbek modela (+1.556).

Viktor Davidovski je s “hondom” rangiran kao dvanaesti, uz zakašnjenje od 1.671 sekunde za Askonom.

Debitujuće “hjundai elantre” Sebastijan Leb rejsinga završile su u donjem domu poretka. Najbolji u kvartetu bio je 15-plasirani Nils Langefeld, dok su Feliče Jelmini, Mehdi Benani i Sami Taufik napravili malu formaciju na pozicijama od osamnaeste do dvadesete.

Askona je kazao: “Ovo je najbolji način da se počne sezona. Testirali smo ovde pre dve nedelje i mislim da imamo dobar setap za automobil. U svom najbržem krugu sam iskoristio dve zavetrine, to mi je mnogo pomoglo, i potpuno sam iskoristio prianjanje guma, tako da je krug bio perfektan.”

“Ponosan sam na ekipu i jasno je da smo se mnogo potrudili tokom zime. Ovo je samo trening, ali je veoma pozitivan start. Siguran sam da će se ostali vozači žestoko potruditi da me pobede, ali mi još imamo veliki prostor za dodatna poboljšanja.”

Drugi trening TCR Evropa na Slovakija ringu startuje u 15:55.