Barselona otvara drugu polusezonu TCR Evropa

Posle Pol Rikara, Zoldera i Monce, TCR prvenstvo Evrope ulazi u drugu polusezonu na stazi Barselona – Katalonija.

Uoči sedme i osme trke šampionata 2020. čelo tabele zauzima Danijel Lojd, pilot “honde sivik” Brutal fiš rejsinga. Trkač iz Hadersfilda ima 173 boda, jednu pobedu na Pol Rikaru i druga mesta na Zolderu i Monci, ali i odustajanje u drugoj trci na italijanskom “Hramu brzine”.

Mladi Belgijanac Nikola Bart drugi je u generalnom. Impresivni debitant zaostaje 32 boda za liderom serije, a u sezoni je “audi” Komtuju rejsinga dovezao do pobede na Zolderu.

Njegov superiskusni timski kolega Mehdi Benani rangiran je kao treći sa 125 poena, slede Majk Halder s “hondom” (122) i Džon Filipi u Target “hjundaiju” (116 bodova).

Benani je zbog incidenta u trci 1 poneo srazmerno malo poena iz Monce, ali je istinski debakl pretrpeo Halder, koji je italijanski vikend okončao osvojivši samo 2 kvalifikaciona boda.

Postoje i ljudi kojima je Monca prijala. Tamošnje trke ponovo su pokrenule sezone Žilijena Brišea i Pepea Oriole, koji su upisali po jednu pobedu na slavnom autodromu severno od Milana. Briše je trenutno deseti u generalnom, Oriola mesto iza njega.

Na startnoj listi za Barselonu nalazi se jedno novo ime za 2020. Šampionatu se od ovog vikenda pa do kraja sezone priključuje 25-godišnji Argentinac Hose Manuel Sapag, koji će se trkati u Targetovom “hjundaiju”.

Sapag je gostovao u TCR Evropa 2018, planirao da se i ranije angažuje u ovoj sezoni prvenstva Starog kontinenta, ali mu je namera osujećena putnim ograničenjima izazvanim pandemijom korona virusa. On je u karijeri osvajao trke u TC2000, pripremnoj seriji za najnaprednije i najprestižnije automobilističko prvenstvo Argentine, Super TC2000.

Katalonska pista dugačka je 4.655 metara, predviđeno trajanje TCR trka je po 12 krugova (u slučaju potrebe najviše 14).

Najbrži krug na kvalifikacijama vlasništvo je Mikela Askone, koji je 2018. za volanom “kupre” zaustavio štopericu na 1:53.802 (prosek: 147,20 km/h).

Iste godine, na svom jedinom gostovanju u TCR Evropa, BTCC superstar Ešli Saton je sa “VW golfom” postavio rekord kruga u vremenu 1:54.971 (prosek: 145.80 km/h).

Osvajači trka kontinentalnog TCR šampionata 2018. na Katalunji bili su Atila Taši i Majk Halder, obojica u “hondama sivik”. Godinu dana kasnije, po trijumf su upisali Andreas Bekman u “hjundaiju” i Danijel Lojd u “hondi”.

Satnica vikenda predviđa dva treninga u petak (12:40 i 17:30). Kvalifikacije su u subotu u 11:45, trka 1 istog dana u 16:05.

Poslednji sprint španske runde TCR Evropa na programu je u nedelju od 13:55.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*