Bart: Pobednik sam u svojoj zemlji, ali je ovo više pobeda mog oca nego moja!

Belgijski tinejdžer Nikola Bart zaokružio je savršen dan na rundi TCR Evropa na Zolderu.

Na svojoj i domaćoj stazi svog Komtuju rejsinga, Bart je prvu pol-poziciju u kategoriji pretvorio u prvu pobedu u TCR prvenstvu Starog kontinenta.

Iako nije dobro startovao i nakratko je izgubio vođstvo, Bart se vratio na čelo kolone već u prvom krugu. Uprkos intervenciji sigurnosnog vozila i žutoj zastavi na celoj dužini staze, on je na cilj stigao 2,8 sekunde pre prvog pratioca.

“To su tačno one performanse kakve su nam bile potrebne i tokom daljeg nastavka trkačkog vikenda”, rekao je Belgijanac. “Najbrži na drugom treningu, zatim najbrži u kvalifikacijama i sada pobednik u mojoj zemlji, ne mogu da verujem!”

“Ovo mi je prva pobeda u jednoj automobilskoj trci i ne mogu biti srećniji. Bilo je pomalo opasno što sam na startu izgubio poziciju, ali sam znao kako da kontrolišem situaciju i kako da se vratim na vrh. Dva puta sam morao da restartujem a da me niko ne prestigne, pa sam i u tome uspeo. Kad sam se vratio u boks, mislim da je moj tata bio srećniji od mene. Pomagao mi je u celoj mojoj trkačkoj karijeri i ovo je u mnogo kom smislu više njegova pobeda nego moja”, završio je Bart.

Njegov prvi pratilac na cilju bio je Majk Halder sa Profikar “hondom sivik”. Nemac se dočepao drugog mesta već u drugom krugu i do cilja ga nije ispuštao.

“Nosio sam 30 kilograma, ali su neki momci nosili 60 kg, pa moram da kažem da je naš balast bio okej. Startovao sam veoma dobro i napredovao sam dva mesta, ali je “audi” na čelu bio toliko brz da s našim balastom i brzinom nisam mogao da ga napadnem”, priznao je bivši vozač TCR Nemačka.

“Bili su nam potrebni poeni i mislim da već dobro stojimo u šampionatu, zato se nadam da sutra ponovo možemo da izađemo na podijum. Nadam se da će i dolazeće trke biti poput dosadašnjih i da ću moći da održim sadašnji nivo performansi”, ispričao je Halder. On u nedelju startuje s pol-pozicije, a takvu priliku je na Pol-Rikaru pretvorio u pobedu.

Trećeplasirani Mato Homola se u BRC “hjundaiju” postarao za prisustvo trećeg brenda na pobedničkom postolju, ali su mu osećanja pomešana: “Zadovoljan sam što sam osvojio svoj prvi podijum u sezoni, ali sam startovao drugi i cilj mi je bila pobeda. Znao sam da će biti teško protiv “audija”, jer su ovde toliko brzi, a isto je tako i u WTCR.”

“Bart je bio zaista brz u kvalifikacijama. Startovao sam veoma dobro i uspeo sam da ga prestignem, ali mi je bilo nemoguće da ga zadržim za sobom. Posle toga me je prestigao i Majk. Malo smo se mučili s gumama na početku, ali tako je kako je, bar sam bio na podijumu, što je važno, i osvojili smo dobre bodove. Međutim, porazmislićemo o nekim promenama na automobilu, a možda i o promeni mog stila vožnje za sutrašnju trku. Pokušaću da se popnem do vrha, a dalje ćemo videti”, komentarisao je pilot iz Bratislave.

Uoči trke 2 na Zolderu, Danijel Lojd je i dalje lider kontinentalne serije sa 93 poena, Halder je drugi sa 88, a treći je Tedi Klere sa 77.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*